Vinarija 100 žena

Vinarija 100 žena je predstavila svoj projekat i svoja zavodljiva vina na Wine Vision, vinskoj smotri na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra 2022. i već na svom prvom javnom nastupu dobila bronzanu medalju za svoj Roze 100 žena 2021.

Prepoznata kao jedinstvena ideja i vinski poduhvat, ova vinarija je već redefinisala vinsko tržište – nemoguće je naći na svetskoj sceni ovako monumentalnu zajednicu žena koje stvaraju vrhunsko vino i osveženu viziju vinarstva. Sto žena sa sto vinograda integrisanih u jednu moćnu vizionarsku  vinariju, to je zaista iskrena i strastvena avantura.

Vinarke u velikom broju dolaze iz našeg regiona,  ali uzbuđeni smo što ima i onih iz Kine, Japana, Nemačke, Brazila, Francuske … Povezuje nas toliko toga, od ljubavi prema vinu do jedne generacijske vizije zajedničkog, strastvenog stvaranja avangardnog, lepog, ukusnog i dobrog.

Sami vinogradi su precizan i ambiciozan poduhvat. Na preko 30 hektara zasađeno je najviše merloa, a zatim i kaberne frana, kaberne sovinjona i tamjanike. Prvi vinogradi zasađeni su 2019. godine, a zatim ostatak 2020. godine, što je rezultiralo prvom berbom 2021. godine. Vinogradi se nalaze u Vele Polju, nadomak Niša, ušuškani su ispod Ozrena i pripadaju Čegarskom vinogorju.

Direktorka vinarije, Jovana Milovanović odgovarajući ne čestitke kaže: “Ove godine smo se predstavile tržištu kroz roze od čistog merloa pod nazivom Rose 100 žena. Ponosne smo što je taj roze predstavljao veliko iznenađenje i uspeh za pamćenje ove protekle vinske sezone.  Ovaj naš suvi roze je već stekao svoje poklonike i strasne ljubitelje, naročito medju vrhunskim poznavaocima vina. To nije čudno – Rose 100 žena je premium vino i donosi premium užitak.

“ Ovo vino je zaista inspirativno iznenađenje, mogu da ga zamislim u moćnoj kombinaciji sa čitavim nizom vrhunskih jela”, reči su Filipa Ćirića, cenjenog gastronomskog gurua koji vodi kuhinju legendarnog restorana Homa u Beogradu.

Rose 100 žena za početak može da se nađe i proba u najpopularnijim restoranima u Zemunu, Beogradu i Nišu, kao i u probranim  vinotekama.

Naredno vino iz Vinarije 100 žena koje očekujemo jeste crveno vino – Merlo 100 žena 2021. Ono može da se degustira na Wine Festu. Takođe, očekuje nas i berba 2022. godine sa većim rodom i proizvodnjom, koja se procenjuje na oko 125.000 boca namenjenih domaćem tržištu i izvozu u Japan I Kinu.

Poslovni ciljevi Vinarije 100 žena su veoma jasno  zacrtani, ali ono što ih suštinski pokreće i definiše su duboka i lična interesovanja svih vinarki u ovom projektu. Želimo da iz ovog unikatnog projekta ponudimo izvrsna, strasno oblikovana vina i da svi, zajedno sa vama, uživamo kako u rezultatu, tako i u procesu. Kako to kaže Dragana Marković , jedna od žena koje  čine vinariju: “Želimo da ostavimo veliki i strastveni trag na čitavoj vinskoj industriji. Možda smo sada veliko prijatno iznenađenje ali ubuduće želimo da budemo neko ko definiše čitave nove trendove i generacije uzbudljivih i inspirativnih vina.”

Svesni smo da je ovaj unikatni format, sto žena koje zajedno prave fantastično vino, samo početak. Ostatak priče, gde kroz generaciju za generacijom redefinišemo slasna vina i oblik vinarstva sa ovog područja kroz ličnu investiranost i strasnu posvećenost nam tek predstoji. Pođite u tu avanturu sa nama.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca