U restoranima, u odabiru jela sa menija, ljudi se uglavnom savršeno snalaze, ali u trenutku kada treba da se odluče za neko vino, često ne znaju koje se najbolje slaže sa hranom na tanjiru. U naručivanju treba uživati kao i u njegovoj degustaciji.
Kako da odaberete vino? Pomoći će vam somelijeri.
U razvijanju enofilije , najdalje su otišli Francuzi, i obuka somelijera prvo počela u toj zemlji. Doslovan prevod reči sommelier je ,,onaj koji služi vino”, ,,konobar za vino”, ,,vinski stjuard”. Prvobitno, somelijeri su bili monasi u francuskim manastirima, zaduženi da se brinu o podrumima i vinu. Međutim, somelijer nije samo konobar za vino: on je profesionalac koji radi u vrhunskim restoranima i zadužen je za nabavku vina, skladištenje i rotaciju u vinskom podrumu, razvoj vinske liste i kvaliteta vinske usluge, i obuku osoblja. Somelijer uči goste kako treba da degustiraju vino, biraju odgovarajuće vino uz hranu i ostale detalje, kako bi gost naučio da uživa u ovom piću.
Danas postoji oko 90.000 profesionalnih somelijera u svetu (30.000 su žene) koji, pored rada u ugostiteljskim objektima, imaju ulogu i u velikim distributivnim sistemima, specijalizovanim prodavnicama i galerijama vina.
Nastala u kasnom srednjem veku, profesija somelijer je evoluirala i razvijala se zajedno sa kulinarstvom i restoranima, a njihov odnos je postao neraskidiv i neophodan za vrhunski gastronomski doživljaj. Danas se somelijeri školuju u celom svetu. U našoj zemlji je počela obuka konobara i drugih ljudi koji žele da se profesonalno bave ovim poslom, uglavnom na kursevima, seminarima, raznim tečajevima koji traju po dva-tri meseca, a po potrebi i duže.
Somelijer zna prvo zdravstveni aspekt delovanja vina, koje vino ide uz koje jelo i koja temperatura odgovara svakom vinu. I, naravno, kako se koje vino otvara , sa koje strane treba da priđe gostu, kako da sipa vino u čaše, a ukoliko to gost želi treba da to vino opiše i predstavi . Uspešan somelijer mora da prepozna i razlikuje sve vrste vina, po geografskom poreklu i tipu, kao i godinu berbe.
Somelijer treba da otvori vino, pregleda čep kako bi utvrdio da li je došlo do njegovog oštećenja ili mrvljenja, da li je potpuno suv ili na njemu postoje sitne pukotine. Somelijer će vam sipati manju količinu vina da probate. Posmatrajte njegovu boju i bistrinu! Koliko je zamućeno, da li je tamno? Samo jako stara vina treba da imaju takve karakteristike. Pokušajte da osetite miris. Probajte i osetite ukus.
Kako biste zaista dobili titulu somelijera, moraćete da položite određene ispite i dobijete zvanični sertifikat. Ukoliko ste prošli kroz sve korake, ovo je jedino što vas deli od toga da dobijete potvrdu da možete da radite rame uz rame sa najvećim profesionalcima. Takođe, ovo je ono što će vas odvajati od ostalih koji u svojoj biografiji imaju stavku o poznavanju vina ali nemaju dokaz za to. Budući da se svakodnevno stvaraju nove vrste vina, potrebno je da unapređujete svoje znanje u budućnosti. Najlakši način da to uradite jeste da posećujete razne sajmove vina i povezujete se sa ljudima koji rade isto što i vi.