Butik kačkavalja SOLLO

Miroslava  Gilić, iz Trstenika je  pre godinu dana odlučila   da zajedno sa porodicom  krenu u proizvodnju kačkavalja. Nemaju sopstvenu farmu, ali mleko otkupljuju od komšija i prijatelja.

Na Festivalu srpske trpeze koji je održan u BIG centu Rakovica, razgovarali smo sa Miroslavom, i saznali kao su  došli na ideju da se bave proizvodnjom kačkavalja.

“Pokrenuli  smo proizvodnju pre godinu dana i nismo se pokajali. Naši sirevi su autentični i  dobro su se plasirali na naše tržište. Nemamo sopstvenu farmu, ali mleko kupujemo od komšija i prijatelja. Butik kačkavalja je naš  brend. U ponudi imamo  15 ukusa,  kačkavalja,  imamo  kačkavalj od čokolade, tropski miks, kačkavalj sa  tartufima, začinskim  biljem…, priča nam Miroslava i dodaje:

-Za dobar kačkavalj potrebno vam je punomasno mleko. Ono iz prodavnice nije preporuka, već je najbolje da ga nabavite od seljaka. Nije poznato da ima neko ko ne voli kačkavalj. Opravdanje da neko ne jede ovaj vrhunski gastro-proizvod može da bude samo ukoliko je alergičan na njega, jer druge razloge ne priznajemo. Odlično se slaže sa bilo kojom kuhinjom, bez vina je teško zamisliv, pored brojnih benefita koristan je i za trudnice.

“Za recimo kilogram i 100, 200 grama kačkavalja potrebno je 10 litara mleka. U stvari sama procedura kačkavalja nije toliko teška, odnosno tvrdog sira kojeg ja proizvodim, više je to do sušenja posle i vremena koji isti mora da odleži. Kraća mi je procedura samog pravljenja s tim što je to posle procedura da ga sačekaš , da ga okreneš, da se suši, da sazri.

“Mislim da Srbija ima domaće proizvode kojima se zaista možemo dičiti. Kvalitetna i zdrava konkurencija svakako može biti pokretač razvoja poljoprivrede i okidač za razvoj turizma svih krajeva naše zemlje. Mi imamo u planu da, proširimo svoju proizvodnju, ali to sada zavisi od trenutnog stanja na tržištu, nije bilo mleka, mada smo mi imali da otkupimo.

Kako nam je istakla Miroslava, za svoju robu imaju kupce, i to su većinom veleprodaje, razni restorani u  Beogradu, Zlatiboru i Nišu.

 

Kačkavač možete naručiti na tel:  069/1033661

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano