U Bogatiću održana deseta izložba goveda

U Bogatiću na lokaciji stočna pijaca održana je deseta  opštinska izložba goveda simentalske rase i ovaca, Mačvanski stočari su izložili 70 krava sa odličnim mlečnim potencijalom i izvanrednim genetski osobinama, 170 ovaca vitenberg rase, romanovski  i Il de Frans ovca. Prvi put je održana i izložba sitnih životinja na kojoj su učestvovali izlagači iz cele Srbije.

Pehare i diplome  uručio je Zlatko Lacković, šef Odeljenja za poljoprivredu Opštine Bogatić.

Izložbu je otvorio Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine koji se tom prilikom zahvalio stočarima što su upkos krizi u stočarstvu uspeli da održe svoju proizvodnju. Teodorović  je podsetio na značaj jednog ovakvog događaja za  opštinu  Bogatić u kojoj je stočarstvo izuzetno zastupljeno.

-Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti ovu lepu tradiciju, od ove godine obogaćenu berzom sitnih životinja. Napomenuo bih da se farmeri iz opštine Bogatić iz godine u godinu sa Novosadskog sajma svake godine vraćaju sa vrhunskim rezultatima i sa sve više pehara, što govori o tome da imamo dobar potencijal, kako u govedarstvu, tako i u ovčarstvu. Moram da naglasim da je naša komisija na terenu konstatovala manji broj odgajivača goveda u našem kraju, što je jedan od najvećih problema trenutno. Nadamo se da će se to u narednim godinama prevazići i da ćemo uspeti da povratimo stočarstvo na onaj nivo na kojem treba da bude“, rekao je  Teodorović.

Ilustracija: Teodor Teodorovič, zamenik predsednika opštine Bogatič
Ilustracija: Teodor Teodorovič, zamenik predsednika opštine Bogatić

Izložbu je organizovala Opštine Bogatić. Komisija za goveda: dr Vlada Pantelić,  Insitut za stočarstvo Zemun , inž. Nikola Radulović,  Centar za poljoprivredu Lajkovac, za ostale kategorije  dr Dragana Ružić Muslić Institut Zemun,  i inž.  Marina Gačić PSS Šabac.

Krava Iva, Siniše Ljubanića
Krava Iva, Siniše Ljubanića

Za kolekcije ovaca romanovska rase titulu je poneo odgajivač Boško Uglješić iz Glušaca. Prvo mesto osvojile su kolekcije ovaca, dviski, šilježica i ovan rase virtember, vlasnika Gorana Čolića iz Bogatića.

Kod krava apsolutni šampion krava Veroljuba Ilića iz Klenja prvotelka Marija  otelila se u januaru ove godine, daje u startu 27 litara mleka.

Kod krava  treće  mesto Ruža,  vlasnik Đurđina Ljubanić , drugo  mesto Lela,  Ljubodraga Puzića i prvo mesto Iva, Siniše Ljubanića.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca