Dobar antiseptik

Poreklom iz Australije, i Tasmanije, gde uglavnom raste u šumama, stabla eukaliptusa (Eucalyptus globulus) sada se uzgajaju širom sveta i koriste za njihova lekovita svojstva. Drvo eukaliptusa glavna je hrana za koale.

Postoji više od 700 vrsta eukaliptusa a sam naziv Eukaliptus, dolazi nam – naravno – od grčkih reči eu-, bunar i kaluptos, poklopac, što znači „dobro pokriven”, i opisuje njegov operkulum. Drvenasti plodovi ili kapsule su konusnog oblika i imaju zaliske na kraju koji se otvaraju i oslobađaju seme u obliku štapa i dužine oko 1 mm, žuto-braon boje.

Eukaliptus se razmnožava semenom koje se zasejava krajem marta i početkom aprila, u staklenoj bašti, gde ima puno svetlosti. Semena vrsta koje dolaze sa velikih visina zahtevaju 3-6 nedelja hladnu stratifikaciju na 2 stepena Celzijusa.

Uspeva na većini zemljišta ali najviše mu odgovaraju krečnjačka najviše.

Eukaliptus sadrži eukaliptol, takođe zvan i cineol, organsko jedinjenje koje je toksično u velikim dozama. Lišće eukaliptusa nije sigurno za ljude, iako eukaliptusov čaj sadrži sigurnu količinu ulja eukaliptusa. Eukaliptol u eukaliptusu je takođe moćan antiseptik. Međutim, ista svojstva koja čine eukaliptus moćnim ubicom klica, čine ga i iritirajućim, u dozama većim od normalnih.

Lekovita moć potiče od ulja eukaliptusa, koje je napravljeno od lišća ovalnog oblika. U prošlosti je korišćen kao antiseptik za ubijanje mikroba.

Eterično ulje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišća i cvetnih pupoljaka eukaliptusa. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tečnost, jakog mirisa i svežeg ukusa koji hladi. Ulje eukaliptusa ulazi je obevazena sastojak preparata za utrljavanje koji se koriste kod reumatičnih oboljenja.

Veruje se da eukaliptus smanjuje simptome stresa. U jednoj studiji, 62 zdrava čoveka doživela su značajno smanjenje anksioznosti pre operacije nakon udisanja ulja eukaliptusa. I to sve zahvaljujući eukaliptolu, za koji je utvrđeno da poseduje svojstva protiv anksioznosti.

Ulje i lišće eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu koriste se za lečenje respiratornih organa (astma, bronhitis, infekcije i upale gornjih disajnih puteva). Koriste se u vidu sirupa, tableta ili kao eterična ulja. Snižava temperaturu (antipiretik), ima antibakterijska i antvirusna svojstva. Lišće se dodaje mešavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora, protiv nervnih bolesti. Ulje eukaliptusa ulaze u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumaticnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke. Od mirisa eukaliptusa beže komarci.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Zaštita lekovitog bilja

16.07.2024.

Efikasan lek za mnoge tegobe

06.06.2024.

Uzgoj lekovitog bilja na malim površinama

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca