Dobar antiseptik

Poreklom iz Australije, i Tasmanije, gde uglavnom raste u šumama, stabla eukaliptusa (Eucalyptus globulus) sada se uzgajaju širom sveta i koriste za njihova lekovita svojstva. Drvo eukaliptusa glavna je hrana za koale.

Postoji više od 700 vrsta eukaliptusa a sam naziv Eukaliptus, dolazi nam – naravno – od grčkih reči eu-, bunar i kaluptos, poklopac, što znači „dobro pokriven”, i opisuje njegov operkulum. Drvenasti plodovi ili kapsule su konusnog oblika i imaju zaliske na kraju koji se otvaraju i oslobađaju seme u obliku štapa i dužine oko 1 mm, žuto-braon boje.

Eukaliptus se razmnožava semenom koje se zasejava krajem marta i početkom aprila, u staklenoj bašti, gde ima puno svetlosti. Semena vrsta koje dolaze sa velikih visina zahtevaju 3-6 nedelja hladnu stratifikaciju na 2 stepena Celzijusa.

Uspeva na većini zemljišta ali najviše mu odgovaraju krečnjačka najviše.

Eukaliptus sadrži eukaliptol, takođe zvan i cineol, organsko jedinjenje koje je toksično u velikim dozama. Lišće eukaliptusa nije sigurno za ljude, iako eukaliptusov čaj sadrži sigurnu količinu ulja eukaliptusa. Eukaliptol u eukaliptusu je takođe moćan antiseptik. Međutim, ista svojstva koja čine eukaliptus moćnim ubicom klica, čine ga i iritirajućim, u dozama većim od normalnih.

Lekovita moć potiče od ulja eukaliptusa, koje je napravljeno od lišća ovalnog oblika. U prošlosti je korišćen kao antiseptik za ubijanje mikroba.

Eterično ulje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišća i cvetnih pupoljaka eukaliptusa. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tečnost, jakog mirisa i svežeg ukusa koji hladi. Ulje eukaliptusa ulazi je obevazena sastojak preparata za utrljavanje koji se koriste kod reumatičnih oboljenja.

Veruje se da eukaliptus smanjuje simptome stresa. U jednoj studiji, 62 zdrava čoveka doživela su značajno smanjenje anksioznosti pre operacije nakon udisanja ulja eukaliptusa. I to sve zahvaljujući eukaliptolu, za koji je utvrđeno da poseduje svojstva protiv anksioznosti.

Ulje i lišće eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu koriste se za lečenje respiratornih organa (astma, bronhitis, infekcije i upale gornjih disajnih puteva). Koriste se u vidu sirupa, tableta ili kao eterična ulja. Snižava temperaturu (antipiretik), ima antibakterijska i antvirusna svojstva. Lišće se dodaje mešavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora, protiv nervnih bolesti. Ulje eukaliptusa ulaze u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumaticnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke. Od mirisa eukaliptusa beže komarci.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.10.2023.

Čaj da pluća ponovo budu u punoj snazi

11.09.2023.

Jeftin i pristupačan lek i hrana

10.08.2023.

Izuzetno lekovita bilja iako je korov

19.05.2023.

Zdravac za dobro zdravlje

28.03.2023.

Odličan čaj za pluća

13.03.2023.

Čaj od ove biljke pomaže kod mnogih bolesti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca