Proizvodnjom sira do blistave budućnosti

U selu Milatkoviće, opština Raška, na porodičnoj farmi, Jelena Babić zajedno sa svojim suprugom gaji stoku. Ova mlada žena, majka troje dece, i njen suprug odlučili su da ostanu na selu, iskoriste sve povoljnosti čiste, netaknute prirode i sami pokušaju da svojim trudom i radom obezbede pristojan život za svoju porodicu. Na farmi gaje 450 ovaca, 150 muznih koza i 20 krava.

Uglavnom živimo od mlečnih proizvoda. Prodajemo mleko i pravimo sir.  Ukoliko nemamo dovoljno kupaca za mleko, moramo da ga sirimo. Sir, star tri, četiri meseca, pakujemo u teglice od 500 g, a u sir dodajemo domaće, hladno ceđeno maslinovo ulje, kao i sušenu majčinu dušicu i ruzmarin. Prodajemo ga samo na tezgama i po preporuci. Proizvodnja bi bila i bolja, motiva bismo imali i više, kada bismo imali pravi plasman na tržište, a za to nam je potrebna pomoć države – rekla nam je Jelena.

Ima tu mnogo muke i rada, čobani ne mogu da se nađu, pa se sve uglavnom svelo na mene, suprugu i dva deteta. Pomoći ima od drugara, kada se radi s balama sena. Nije to malo posla, kosimo 70 do 80 hektara – ističe  Nenad Babić.

Babići  unapređuju proizvodnju,i oni su dobar primer malim proizvođačima da se može opstati,  nešto mehanizacije kupe sami, za nešto iskoriste subvencije države.

Proizvode prodaju na kućnom  pragu, a učestvuju i na raznim manifestacijama. Polovinom septembra u Baljevcu malom mestu u blizini Raške učestvovali su na Etno sajmu zdrave hrane u organizaciji Etno umetnički klub „Čerenjski“.

Za kraj naši sagovornici kažu da se nadaju boljim danima za srpsko stočarstvo, i da će moći da žive više nego pristojno od svog rada.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

14.11.2023.

Sir iz pepela

10.11.2023.

Kako poboljšati život žena na selu

25.09.2023.

Žene ne zaostaju za muškarcima

24.09.2023.

Snaga je u ženama

13.09.2023.

Održan 14. tradicionalni Etno sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca