Mirišu sirevi sa Balkana

Beograd  ponovo mirisiše  na sve moguće sireve.   Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu se održava  14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival.

Na Festivalu  svoje sireve i delikatese izlaže  25 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske.

Retke i neobične vrste sireva uparene sa vrhunskim vinima i delikatesima, poslastice sa sirom kao i sladoledi od raznih vrsta sireva oduševiće i najprobirljivije radoznalce ali i gastro stručnjake.

Proizvodnja autohtonih mlečnih proizvoda je očuvana vekovima. Autohtoni proizvodi se odlikuju velikom raznolikošću, a neki od njih su poznati još od najstarijih vremena. Svi sirevi autohtoni za neko područje predstavljaju blago neke zemlje i njenu kulturnu baštinu. Oni čine važno obeležje nekog naroda i zemlje i pokazatelj kulture.

Pirоtski kačkavalj jеdan jе оd najznačajnijih pirоtskih brеndоva, prоizvоd sa zaštićеnim gеоgrafskim pоrеklоm imеna, tako da posetioci mogu da probaju i kupe.

Osnivač festivala Srba Jovanović istakao je da je da je Festival veoma posećen i da su neki izlagači već prvog dana prodali svoje proizvode.

Najinteresantnije je da mnogi izlagači prestali da dolaze na izložbu jer su zahvaljujući Festivalu došli do većeg tržišta, i da sve prodaju, i da im se desi da nemaju robe za Festival. Meni je to drago, jer sam im pomogao, ali dolaze neki mladi ljudi, novi, koji vide perspektivu u spravljenju sireva, istakao je Jovanović.

Jovanović je istakao  da su se ranije u zemljama regiona sirevi uglavnom delili na bele sireve i polutvrde kačkavalje, mlade ili stare, polumasne ili punomasne, a da se zahvaljujući ovom festivalu razvio ukus potrošača, ali i veština proizvođača da prave sireve s raznim dodacima i izrađuju ih po različitim tehnologijama.

On je naglasio da su izloženi sirevi vrlo visoko kvalitetni i specijalitetni i da ih nema u maloprodaji ili na pijacama, i da je festival značajan i zbog toga što prezentuje takve sireve čime se podržava održivost njihove proizvodnje i života proizvođača na seoskim farmama.

Radno vreme je od 10 do 22 časa, a ulaz sa sve posetioce je besplatan.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.03.2024.

17. izložba autohtonih sireva Balkana – Balkan Cheese Festivala

07.12.2023.

Andrijana nošnja za petrovački kraj ali možete i vi da naručite

14.11.2023.

Sir iz pepela

25.02.2023.

Sirevi i hedonizam često idu ruku pod ruku

30.09.2022.

Festival sireva evo i gde

14.06.2022.

Radovanovićevi sirevi za sva čula

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca