Virus šarke šljive

Virus šarke šljive izaziva vidljive simptome na šljivi, dženarici, kajsiji, breskvi, a od nedavno i na trešnji i višnji. Ispoljavaju se i na plodu i na listu ovih voćki.Simptomi na listu se ispoljavaju i na plodu i na listu. Simptomi na listu se ispoljavaju u vidu mozaičnog šarenila u obliku naizmenično raspoređenih. Zaraženi plodovi imaju manji sadržaj šećera i lošijeg su ukusa. Požegača je najosetljivija sorta prema virusu šarke. Prvi simptomi u obliku bledo ljubičastih pega na pokožici ploda javljaju se pred početak zrenja. U toku zrenja pege se udubljuju, sire u ezookarpu sve do koštice. Na površini ploda se obrazuju nepravilna brazdolika udubljenja i zato su plodovi neugledni i neprivlačni. Na dodirnoj površini koštice stvaraju se crvenkasto mrke pege raznog oblika i veličine. Sorta Stenlej je tolerantna i reaguje slabije na zarazu ovim virusom, ispoljava simptome na listovima,ali se blaga udubljenja javljaju samo na pojedinačnim plodovima,a u mezokarpu nema nekrotičnih promena i koštice su bez simptoma.

Suzbijanje:

Najznačajniji način prenošenja virusa je putem zaraženog sadnog materijala.

Prenošenje pomoću lisnih vašiju se uglavnom odvija oko izvora inokuluma, mada se zaraza prenosi i na veća rastojanja . Kada dospe na biljku domaćina virus se postepeno širi s grane na granu i vremenom zahvata celu biljku. Samim tim osnovna mera suzbinja je korišćenja zdravog sadnog materijala. Sadni material neproverenog zdrastvenog stanja ne sme se koristiti za podizanje šljivika, jer će neminovno dovesti do velikih ekonomskih šteta. Zdrav sadni material se dobija korišćenjem zdravih pupoljaka, uzetih iz bezvirusnog matičnjaka sorti šljive, I njihovim kalemljenjem na zdrave podloge u registrovanim rasadnicima , koji ispunjavaju zakonom propisanu udaljenost od najbližih izvora zaraze. Podignute zasade bi trebalo redovno kontrolisati na prisustvo virusa i čim se utvrde zaražene sadnice potrebno ih je.

Neophodno je rigorozno suzbijanje lisnih vašiju-vektora virusa,kako bi se pojava bolesti u voćnjaku odložila. U područjima u kojima je virus šarke šljive uobičajena pojava, trebalo bi gajiti toleratne sorte. Kao toleratne sorte kod nas se gaje Stenlej, Čačanska najbolja i Valjevka, a na manjim površinama i Čačanska rana. Uz odgovarajuču tehnologiju gajenja, redovno đubrenje i oštru rezidbu i sorta Čačanska rodna , manje osetljiva, daje odlične prinose ako se polazi od zdravog sadnog materijala i izabere odgovarajuća lokacija.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.05.2024.

Obaranje grana kod šljive

21.03.2024.

Zaštita šljive od monilioze

29.01.2024.

Srpska suva šljiva iz zadruge „Suva šljiva Živković“

18.09.2023.

Kako rađa šljiva kod Stijovića u Velereču

19.06.2023.

Šljivin smotavac

07.06.2023.

Proizvodnja šljiva ponovo u ekspanziji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca