Autentični ukusi i kvalitet sa istoka Srbije spakovan kao dar Rtnja

Planina Rtanj jedna je od najpoznatijih planina u Srbiji. Osim po prirodnim lepotama i čuvenom rtanjskom čaju, Rtanj je poznat i po raznim misterijama koje se za njega vezuju. Nalazi se u istočnoj Srbiji, naglo se izdiže iz ravnice i ima gotovo pravilan oblik piramide. Najviša tačka Rtnja je vrh Šiljak visine 1561 m nadmorske visine.  Rtanj je ogroman planinski masiv smešten tridesetak kilometara severno od Niša a oko 200km od Beograda.

Na samoj planini gotovo da nema izvora jer se sva voda sliva kroz šupljine u krečnjaku i izbija u podnožju u vidu jakih vrela.

Zadruga „Darovi Rtnja“ je osnovana s ciljem da okupi male proizvođače domaćih proizvoda i omogući im siguran plasman. Zadruga je osnovana 2019. godine u okviru hotela Ramonda na Rtnju.

Gosti hotela imaju priliku da se zdravo hrane, zdravim organskim namirnicama, kuvari imaju mogućnost da svoju kreativnost pokažu na delu i budu sigurni da će jelo biti kvalitetno a lokalni proizvođači imaju priliku da plasiraju svoje proizvode.

Inicijativu za osnivanje zadruge pokrenuo je investitor turističkog kompleksa „Ramonda“ u naselju Rtanj, kako bi autentični proizvodi od mleka, voća, povrća, meda, bili deo ekskluzivne ponude  hotela.

Od Milene Marković, direktorke zadruge čuli smo da Zadruga broji oko 30 članova od toga 10 su aktivni, koji se bave preradom sireva, pasterizacijom bukovače, pčelarstvom, proizvodnjom lešnika.

Milena Marković, direktorka zadruge "Darovi Rtnja"
Milena Marković, direktorka zadruge „Darovi Rtnja“

Uskoro se očekuje i povećanje broja zadrugara, očekujemo da u okviru zadruge bude ovčji i kozji sir, sok od aronije.  Osim što se proizvodi mogu naći na trpezi hotela Ramonda, u istom se mogu i kupiti proizvodi.

-Ideja nam je da se širimo tržiše i cilj nam je da prodajemo u Beogradu, i u večim gradovima u Srbiji. Nadamo se da će se naši proizvodi naći u marketima i prodavnicama zdrave hrane, ističe Milena.

Vrcani med je sa livada planine Rtanj. Med je bez aditiva i konzervanasa.

Sir koji sazreva u vinu je specijalitet porodice Simonović iz Oštrelja. Porodični posao Simonovića iz Oštrelja kod Bora počeo je da se razvija 2006. godine. U štali je tada bilo svega nekoliko krava a danas imaju blizu 30 grla. Mleko koriste u sopstvenoj mini mlekari, gde proizvode jogurt i kiselo mleko, ali najveću pažnju ipak privlači sir koji sazreva u vinu.

Zreli, punomasni, meki, beli sir. Delimični proces zrenja ovog sira je obavljen u vinu Bukovska Tamjanika manastira Bukovo. Proizvode prave od punomasnog mleka, gde s ene izvlači ni procenat mlečne masti, pored jogurta i kiselog mleka, vlaški beli sir za grolovanje. Ideja da naprave sir u vinu nasledili su od svojih predaka.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.03.2019.

Evo koliko je novca izdvojeno za kvalitetno zemljište

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca