Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu, evo i kako

Sa mašinskim prstenom imaćemo manje troškove, radićemo brže, kvalitetnije i efikasnije, a samim tim i produktivnije. Cilj je da sa što manje ulaganja i rada ostvarimo što bolje efekte, a to možemo samo udruženi. Jedna savremena mašina koja košta oko 300 hiljada evra je za jednog domaćina nedostižna, ali njih deset ili petnaest će moći da je kupe i imaće značajne efekte tog ulaganja“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na njivi ratarske zadruge u Kikindskom ataru.

Cilj tematskog skupa „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ koji se danas održao u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine je da se istakne značaj i ekonomska efikasnost nabavke savremene poljoprivredne mehanizacije preko zadruga, u odnosu na investicije pojedinačnih poljoprivrednika.

„Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu i produktivniji u poljoprivrednoj proizvodnji, imajući u vidu da kaskamo za Evropom upravo po pitanju produktivnosti rada. Osim tehnički racionalne iskorišćenosti mehanizacije za sve zadrugare, smanjuju se i troškovi celokupne proizvodnje, na šta je veoma značajno ukazati u ovim godinama obeleženim rastom cena svih inputa za poljoprivredu“ izjavila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj.

Foto: Amir Hamzagić, agencija Beta
Foto: Amir Hamzagić, agencija Beta

Domaćin ovog događaja bila je ratarska zadruga „Žitopromet“ iz Kikinde koja je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila 15 miliona dinara upravo za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Ova banatska zadruga ima 10 članova i bavi se proizvodnjom ratarskih kultura – pšenice, suncokreta, kukuruza i pivarskog ječma na površini od 600 hektara, dok na 150 hektara svojim kooperantima, kojih ima oko 40, pruža usluge pripreme, obrade i otkupa ratarskih kultura.

„Naša zadruga konstantno ulaže u mehanizaciju, u proteklom periodu kupili smo tri mašine, a investicijom koju smo ostvarili sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2021. godine, uvećali smo poslovni prihod za 24,5 miliona dinara  u odnosu na 2020. godinu.“ rekao je direktor zadruge Marko Đurđulov.

Foto: Amir Hamzagić, agencija Beta
Foto: Amir Hamzagić, agencija Beta

Dr Aleksandar Sedlar, profesor na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ukazao je na značaj zadruga i ličnim iskustvom „I sam sam počeo svoju karijeru u zadruzi i hvala ministru Krkobabiću što novim programima i investicijama u zadruge ponovo osvetljava ovaj vid organizovanja poljoprivrednih proizvođača. Zadruge su naša prošlost, ali sasvim sigurno možemo da kažemo i budućnost, jer prednjače u savremenoj mehanizaciji i uslužnoj delatnosti“.

Događaju su prisustvovali direktori zadruga, predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, rukovodstvo grada Kikinde, predstavnici kompanija koje se bave prodajom mehanizacije, Razvojnog fonda Vojvodine, osiguravajućih društava… Prisutni su na zadružnoj parceli imali prilike da vide demonstraciju rada mehanizacije u poljoprivredi – najsavremenijih traktora, kombajna, balirki, teleskopskih manipulatora, mašina za obradu zemljišta, prskalica, transportne tehnike itd.

 

Od 2017. godine, od kako je počeo projekat revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, na inicijativu ministra Milana Krkobabića, dodeljeno je 2,13 milijardi dinara kojima je pospešen rad ukupno 207 zadruga, od preko hiljadu novoosnovanih u tom periodu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.06.2024.

ŽETVENI DAN ZSV ODRŽAN U NOVOM MILOŠEVU

23.05.2024.

Novi trendovi zadrugarstva u AP Vojvodini

22.05.2024.

Miholjski susreti sela i ove godine bukte Srbijom

01.04.2024.

Dobeljeno 100 seoskih kuća

31.03.2024.

Obuka za poljoprivrednike

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca