Da li je suncokretovo ulje zdravo

Suncokretovo ulje se dobija od semena suncokreta i koristi se u razne svrhe od prženja do preliva salatu i kozmetiku. Suncokretovo ulje fabričkim putem prvi put je proizvedeno 1835. u Rusiji. Pored Ukrajine, Rusija je danas jedan od najvećih proizvođača rafinisanog suncokretovog ulje na svetu. Kada je u pitanju nutritivna vrednost seme suncokreta je prava riznica vitamina i minerala. Sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, cink, vitamine E i B grupe, beta karoten…

Sve vrste suncokretovog ulja sadrže 100% masti, a u svom sastavu nemaju proteina i ugljenih hidrata. S obzirom na to, suncokretovo ulje je veoma kalorično – jedna supena kašika (14 g) suncokretovog ulja sadrži 124 kalorije.

U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje artritisa, reume, jačanje vida… Vitamin E zajedno sa selenom čini snažan antioksidans koji sprečava oštećenje krvnih sudova. Seme je bogato kalcijumom koji deluje na zdravlje kostiju, magnezijum sprečava grčenje mišića, dok bakar obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova.

Rafinisane vrste suncokretovog ulja su veoma blagog ukusa, te poseduju visoku tačku dimljenja, pa se najčešće koriste za pečenje, dok se nerafinisano suncokretovo ulje može koristiti kao preliv za salatu i ima intenzivniji ukus.

Uvek vodite računa o roku trajanja.

Međutim, treba imati u vidu da se najčešće koristi rafinisano suncokretovo ulje kod nas poznato i pod imenom zejtin. Kod industrijske proizvodnje ulje iz semena suncokreta prolazi kroz najmanje šest faza tokom kojih  gubi mnoga korisna svojstva, ali ima blag neutralan ukus i visoku tačku dimljenja pa se najčešće upotrebljava za pečenje i prženje  hrane.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Šta je sa cenom maslinovog ulja

09.12.2022.

Sve što treba da znate o biljnim uljima

11.08.2022.

Vlada Srbije odlučila je da ukine zabranu izvoza svih vrsta ulja

26.07.2022.

Poziv privrednim subjektima koji su registrovani za delatnost proizvodnje ulja i masti

11.07.2022.

Podnošenje zahteva za odobrenje izvoza suncokretovog ulja

24.06.2022.

Vlada odobrila preraspodelu nerealizovane količine ulja za izvoz

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca