Lebdeća biljka

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Tilandsija, ili kako se ćesto zove vazdušna biljka, španska mahovina, mahovina loptica pripada porodici bromelija.

Gaji se najviše kao lisnodekorativna sobna biljka i u vreme cvetanja može da menja boju listova.

Koren ima dve funkcije: drži biljku vezanu za podlogu i prikuplja vodu i hranljive materije iz iste. Tilandsijin koren ima razvijene krampone kojima se čvrsto hvata za podlogu, a hranljive materije prikuplja direktno iz vazduha. Razlog zbog kojeg je tilandsija razvila ovu osobinu jeste pustinjski pesak, koji se konstantno kreće.

Najbolje je da se tilandsija gaji u saksijama u kojima se ne zadržava voda. Dobar izbor su ukrasne keramičke saksije.

U proleće ili u jesen iz sredine lisne rozete, uzduž jarko obojenih cvetnih brakteja (pricvetnih listova), tilandsije raste cvet u obliku klasa. Cvetovi mogu biti pojedinačni, a često se nalaze u dva ili više suprotna reda, formirajući male složene cvasti. U zavisnosti od vrste, cvet može da bude zelene, ljubičasto-ružičaste, žute ili crvene boje. Vršni listovi klasa su crvenkasti, a pojedini cvetići koji se pojavljuju iz njega su jarkoljubičaste boje. Većina vrsta ima cevaste i levkaste cvetove, a neke imaju veoma neobične cvetove. Cvetaju najčešće samo jednom, a zatim odumiru, ali se pojavljuju novi izdanci. Cveta dugo, jer se cvetovi otvaraju postepeno.

Pošto se hrani putem lišća, tilandsija najbolje uspeva kada se učvrsti za različite podloge, za kamen, školjku ili okači na stablo druge biljke. Ako se gaji na komadima drveta bitno je da nije impregnirano sredstvima na bazi bakra, jer joj to smeta.

Tilandsija podnosi temperature od 10 do 30°C, nikako ne voli mraz, zalivati je jednom nedeljno, jednom mesečno biljku treba okupati.

Prihrana joj nije neophodna, ali ukoliko želite da izgleda lepo, jednom mesečno dovoljno je naprskati je tečnim đubrivom za cvetno-dekorativne kulture.

Vazdušne biljke vole dosta indirektne svetlosti pa je smestite na osvetljeno mesto. Zanimljivo je da ove biljke cvetaju samo jednom tokom svog života. Pred cvetanje menjaju boju iz zelene u roze, ljubičastu ili crvenu. Nakon cvetanja u bazi biljke se formira nova biljka ili više njih. Kada mlade biljke dostignu trećinu veličine matične biljke, matična biljka kreće da odumire.

 

Uz adekvatnu negu vazdušne biljke nisu zahtevne za gajenje. Veoma su interesantne i neobične.

Povezano