Kako sačuvati voćnu aromu rakije

Kada pomislimo na voćnu rakiju, prva asocijacija je visok kvalitet i karakteristična aroma na plod voća od kojeg se spravlja. Aroma se kod pripreme voćne rakije najčešće gubi prilikom vrenja, na šta utiču prisustvo stranih primesa, nečistoća, trulost voća i prisustvo koštica u komini.

S druge strane, dodavanjem matičnog ili svežeg kvasca poboljšava se fermentacija plodova, a praksa je pokazala da je dodavanje kvasca tokom fermentacije bolja opcija od puštanja d se fermentacija spontano odvija, da bi se očuvala aroma voćnih rakija.

Visoka spoljašnja temperatura izaziva pregrevanje komine pa se preporučuje da se vrenje obavlja u prostorijama koje omogućavaju regulisanje temperature.

Čim komina provri, ako to mogućnosti dozvoljavaju, treba pristupiti destilaciji. Patoka , takođe, utiče na aromatičnost, pa je prilikom destilacije treba izdvojiti, kao i prvenac.

Primenom napred navedenih saveta pripremljena voćna rakija od kajsije, breskve, kruške, šljive, jabuke ili dunje sačuvaće svoju aromu, a organoleptička svojstva će najviše doći do izražaja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

16.07.2024.

Osnovan Fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca