Jesenje tretiranje voća

Tretiranje voća u jesenjem periodu se obavlja zbog smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača bolesti:

 Na koštičavim voćnim vrstama :

-Taphrina deformans – prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve

– Moniliia spp. –prouzrokovač sušenja cvetova grančica koštičavog voća

– Clasterosporium carpophylum(Stigmina carpophyla) prouzrokovač šupljikavosti lišća i krastavosti kajsije

– Pseudomonas mors prunorum – rak koštičavog voća

 Na jabučastim voćnim vrstama:

– Erwinia amylovora -prourokovač bakteriozne paleži

– V.pyrina-prouzrokovač čađave krastavosti kruške

– Nectia galligena –prouzrokovač rak rana na voćkama

Za tretiranje se koriste fungicidi na bazi a.m. bakar :

Bakar-hidroksid-(Funguran OH,Blauvit-0,3%,Everest-0,3-0,4%

Bakar oksihlorid –(Bakar oksihlorid 50-0,5%,Nordox 75 WG-0,2%)

 Pre tretiranja pročitati uputstvo za upotrebu i pridržavati se dozvoljenih koncentracija. Kvalitet tretiranja treba da bude dobar,svaka grančica mora da bude dobro istretirana da bi preparat dopro do svake pukotine,da voćke budu dobro okupane.Tretiranje obaviti po mirnom vremenu kada su temperture preko 10 stepeni.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca