Jedan od načina da se pomogne malim proizvođačima

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je Vladi Republike Srbije inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije.

Kako se u inicijativi navodi, ova subvencija bi se zasnivala na pozitivnim iskustvima akcije podele turističkih vaučera, koja je tokom prethodnih osam godina višestruko uvećala promet u oblasti domaćeg turizma, navodi Agrosmart.

U teškim vremenima, kada celom svetu preti velika ekonomska kriza, neophodno je da još više podstičemo domaću proizvodnju zasnovanu na sopstvenim resursima“, rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da u Srbiji postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja mogu da proizvedu prirodne i kvalitetne domaće proizvode.

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava, koja bi se uključila u akciju, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama. Izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo bi se razvoj ovih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima.

U svetu su organski proizvodi i kvalitetni domaći proizvodi malih proizvođača sve više traženi, dok u Srbiji niska kupovna moć građana predstavlja prepreku za razvoj ovog tržišta.

-Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na skoro stopostotnom korišćenju domaćih resursa, od sirovine, do ambalaže i transporta, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet. Sigurni smo da bi pokretanje navedene akcije dovelo do značajnog rasta ove proizvodnje, kao što je to slučaj u domaćem turizmu, zaključio je Ristić.

U udruženju „Moja Srbija“ naglašavaju da bi uvećano tržište domaćih proizvoda dodatno privuklo i veliki broj kupaca iz dijaspore, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji, na kućni prag naših ljudi u rasejanju.

Pokretanjem akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača stvorili bi se uslovi da mladi u seoskim sredinama mogu da rade i da zarade, a samim tim i da ostanu da žive na svom ognjištu, građani Srbije bi dobili mogućnost da kupe veće količine željenih domaćih proizvoda, razvilo bi se tržište kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, što bi u perspektivi rezultiralo uključivanjem i naše dijaspore i povećanim izvozom, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi sva uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.02.2024.

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika sastaće se 12. februara sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković

05.02.2024.

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

21.12.2023.

Koji je zaključak sa današnjeg sastanka Radne grupe

29.09.2023.

Tanasković: Sve tačke sporazuma ispunjene

27.08.2023.

Pekari dobijaju brašno iz Robnih rezervi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca