Omiljeveno baštensko cveće

Dalija, poznata i kao georgina, je rod žbunastih, gomoljastih, zeljastih perena (višegodišnjih biljki ili trajnica), poreklom iz Meksika. Dalija je član porodice Asteraceae, to jest glavočika, kojoj pripadaju i suncokret, bela rada, hrizantema i cinija. Postoje 42 vrste dalija i brojni hibridi koji su pogodni za uzgoj u vrtu.

Gomolji su vrlo osetljivi na mraz zbog čega je važno saditi ih ne mnogo rano da ne izmrznu, ali ni prekasno jer će onda sezona cvetanja biti kraća.

Dalije treba saditi kada temperatura tla dostigne oko 15-16 stepeni, što u našim uslovima odgovara kraju aprila i maju. Savetujemo da sačekate dok ne prođu sve opasnosti od poznih prolećnih mrazeva. Odaberite dobro osunčano mesto, donekle zaklonjeno od vetra. Dalija voli jutarnje sunce, a ako bude osunčana 6 do 8 sati dnevno pružiće vam veliki broj cvetova prelepih boja.

Važno je znati da zemljište treba da bude blago kiselo, plodno i dobro drenirano. Ako je zemlja tvrda i nabijena, poželjno je dodati nešto peska i treseta, kako bi se popravila njena struktura. Ako sadite u žardinjere ili saksije, obavezno na dno postavite drenažni sloj od šljunka.

U jesen, kad su listovi i stabljika nakon prvog mraza postali crni, režemo ih što bliže zemlji. Lukovice vadimo pažljivo iz zemlje i sušimo na otvorenom pazeći da nema mraza. Ako postoji opasnost od mraza, unosimo ih u zatvoren prostor. U suvom stanju otresemo zemlju s njih i ostavljamo ih da prezime u suvi treset ili u kartonsku kutiju.

Sa prvim mrazevima, lišće dalije će pocrneti. Mnogi se pitaju šta sa dalijama zimi? Ne brinite, one su otporne na zimske uslove karakteristične za naše podneblje. Možete ih orezati i ostaviti da prezime u tlu pod debelim slojem malča, ili ih ipak iskopati na jesen i čuvati u pesku ili vermikulitu tokom zime.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

11.04.2024.

Cvet koji raste u inat

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

15.02.2024.

Kraljica cveća

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca