Značaj vitamina D za domaće životinje

Ilustracija: kokoške, autor: Domaćinska kuća
Ilustracija: kokoške, autor: Domaćinska kuća

Vitamin D se nalazi u biljnoj hrani, u malim količinama osim u senu gde ga ima toliko da može da bude ozbiljniji izvor ovog vitamina u stočnoj hrani. On se stvara u pokošenoj masi pod uticajem sunčevih zraka. Preterano izlaganje sena sunčevim zracima čak može da smanji procenat vitamina D. Zrnasta hrana uopšte ne sadrži ovaj vitamin, pa samim tim ni produkti koji nastaju pri preradi zrnevlja.

Nedostatak vitamina D izaziva rahitis, a kalcifikacija kostiju može se odvijati samo u prisustvu potrebnih količina Ca, P i vitamina D. Prisustvo dovoljne količine vitamina D može da nadomesti manje nedostatke kalcijuma i fosfora u hrani. Na nedostatak vitamina D naročito su osetljiva mlada grla u porastu, kod kojih se kosti intenzivno razvijaju. Takođe, osetljiva kategorija su mlečne krave, jer se lučenjem mleka znatno smanjuju zalihe ovog vitamina u organizmu. U živinarstvu pri intenzivnom nošenju jaja takođe dolazi do smanjenja vitamina D u organizmu.

Resorpcija vitamina D iz hrane je mala i itnosi svega 2-5%. Može da se deponuje u organizmu, ali u malim količinama.

Za domaće životinje jedan od najznačajnijh izvora vitamina D je delovanje sunčevih zraka i njegova apsorpcija preko kože. Tako provitamin vitamina D prelazi u vitamin D. Zato je boravak napolju-ispusti, ispaša, od neprocenjivog značaja, naročito za muzne krave.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Ilustracija: telad

Ishrana teladi

Pravilna organizacija ishrane priplodnog podmlatka goveda zahteva dobro poznavanje fiziološko-hranidbenih specifičnosti preživara. Naime, novorođeno tele

Opširnije »

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca