KVALITETNO MLEKO KOD LJUBINKOVIĆA

U Crnoj Bari, četvoročlana porodica Ljubinković bavi se uglavnom stočarstvom i proizvodnjom mleka.

– Teško je, ali vredno radimo. Borimo se na svaki način da proširimo proizvodnju, da povećavamo broj grla, da zadržimo mlade na selu. Osnovna delatnost nam je stočarstvo i ratarstvo, kao i proizvodnja mleka. Imamo 12 muznih krava i nešto podmlatka. Rasa je ukrštena – simentalka, crveni i crni holštajn. Najbolji su klasični simentalci, odnosno ono grlo koje je prave genetike i dobre mlečnosti, a to je i najotpornije goveče i najbolje mleko daje. Prosečna mlečnost kod naših krave je 19 do 19, 5 l. To je zadovoljavajuće, jer smo mi osrednje domaćinstvo. Mleko plasiramo u Šabačku mlekaru – imamo ugovor o otkupu kao individualni proizvodjači mleka. Kvalitet mleka odredjuje Mlekara – svakog dana uzima se uzorak, analize se donose periodično – mikrobiologija, somatske ćelije, mlečna mast itd. Kvalitet je veoma visok – naša prosečna masna jedinica je 404, somatske ćelije su od 250- do 400.000, a mikrobiologija 12.500 – perfektna, zbog toga ima i stimulacije. Cena je 36 dinara plus premija od 7 dinara po litri. Što se tiče subvencija, uvek nešto kasni. Ali, nadamo se da će biti i subvencija u skorije vreme. Za ovako dobar kvalitet mleka, smatram da je presudan kvalitetan premiks, a dodajemo suncokret i sojinu sačmu – objašnjava glava kuće, Radosav Ljubinković.

Ljubinkovići trenutno obrađuju 22 ha zemlje. Polovina je u arendi, a  polovina je u njihovom vlasništvu. Hrane bude dovoljno ako je rodna godina, a ostane malo i viška, pa može da se proda. Uglavnom to kompenzuju za repromaterijal – đubrivo i seme.

Radosava nasledjuju sin i ćerka. Trenutno je gazdinstvo na sinu, a kad ćerka napuni 18 godina, i ona ima svoj deo. Oboje će se školovati, ići će na fakultet, a onda neka odluče da li će ostati na selu ili ne.

– Krenuo sam od 8. godine sa tatom na traktoru, pomagao sam mu u svemu, a sad mi se najviše sviđa rad sa kravama. To je ljubav, ne možeš da radiš nešto ako nema ljubavi. Može lepo da se živi na selu, samo treba naći šta voliš. Ja sam se opredelio za govedarstvo, ranije smo imali i svinje, ali mi se više sviđa govedarstvo. Stižem da radim svaki dan. Bavio sam se raznim sportovima, ali trenutno se samo folklorom bavim, i to vikendom. Radnim danom radim na imanju i idem u školu, završavam srednju školu u Šapcu. U suštini, ne dopada mi se gradski život, radije bih živeo i radio na selu. Studirao bih poljoprivrednu tehniku na Poljoprivrednom fakultetu. Cilj mi je da povežem mehanizaciju i stočarstvo, da osavremenim imanje. Plan mi je, naravno, da završim fakultet i da ostanem na imanju – reči su sina Mihajla Ljubinkovića.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano