Za jabuke se skoro nikada ne vezuju epiteti poput – luksuzno ili egzotično. Osim za jabuku pod nazivom crni dijamant. Retko ćete je naći u slobodnoj prodaji u prodavnicama prehrambenih proizvoda, a ako je i ima, obično košta i više od 7 dolara. Šta to ima ova sorta jabuke, što bi opravdalo ovako visoku cenu?
Zbog strogih zahteva rasta, cena useva je visoka. Jabuka crni dijamant, koja je tamnoljubičaste boje, neuobičajena je sorta jabuka. Pripada porodici jabuka Huaniu, poznatih kao kineski crveni delišes a poreklom je iz udaljene planinske zajednice Niingchi na Tibetu. Nakon što apsorbuju sunčeve zrake na velikim nadmorskim visinama tokom dana, izdržavaju niske temperature noću, a ovaj klimatski ciklus je ono što im daje propoznatljivu tamnoljubičastu boju. Iako podnose tako dramatične vremenske promene u roku od 24 sata, ne mogu dugo da izdrže temperature iznad 26°C ili ispod -1°C. Unutrašnjost ove jabuke je ista kao i kod svake druge sorte jabuke, sa belim mesom.
Jedinstveni uslovi u kojima raste, otežavaju uzgajanje ove jabuke na drugim područjima u svetu. Čak se i himalajski farmeri bore da je uzgoje. Potrebno je osam godina dok ne bude spremna za berbu, a bere se uglavnom u oktobru. Ponuda ovog voća je ograničena i ne mogu svi proći test kontrole kvaliteta. Samo oko 30 odsto ubranih jabuka može da prođe ovaj strogi test i da se prodaje. Zbog specifičnih uslova gajenja, ograničene distribucije i niske ponude, cena po komadu se prodaje po veoma visokim cenama. To, kao i njen neobičan, elegantan izgled, čini je jednom od najredjih jabuka, jer se ona uglavnom prodaje u vrhunskim prodavnicama u Kini i može se kupiti samo određena količina po osobi.
Jabuke crni dijamant su slatke i hrskave, ali kada je u pitanju nutritivna vrednost, nisu ni blizu običnim jabukama. Dok obična jabuka ima 4 g vlakana i sadrži flavonoid zvan epikatehin, koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska, ova sorta nema takve osobine. Sve jabuke su generalno veoma zdrave, pa tako i crni dijamant. Ova sorta je zdrava kao i greni smit ili crveni delišes.
Ove slatke jabuke imaju veliki potencijal kada je u pitanju kuvanje. Mogu se koristiti u desertima, kao i u slanim receptima. Jabuka crni dijamant je bezbedna i za sirovu konzumaciju, kao i za konzerviranje – zamrzavanje i sušenje.