Mačvani pravi domaćini

Miša Vlaić
Miša Vlajić

U Crnoj Bari, svoje imanje imaju i braća Miša i Slobodan Vlaić. Vlaići imaju svojih 20 hektara obradivog zemljišta. Miša naglašava da mu se ispunila želja da ima svoju njivu, koju će lepo da očisti od štetočina i korova i da onda seje.

– Najviše sejem kukuruz – 10,5 hektara, deteline – 3 hektara i 2 hektara žita, a ima i nešto šume. Ove godine je teže, jer je sve skuplje nego prošle godine. Skuplje je gorivo, seme i dđubrivo, kao i hemija. Sve smo posejali, lepo je niklo, nisam morao da presejavam nigde. Sve što proizvedemo, sve koristimo za stoku, ništa ne prodajemo – ni soju, ni detelinu, ni kukuruz – kaže Miša.

Brat Slobodan Vlaić je zadužen za stočarstvo.

Slobodan Vlajić
Slobodan Vlaić

– Ovaj posao radim od rođenja. Imamo 10 krava, 16 bikova i 10 teladi. Takođe tu su i – 20 krmača, nerast, 60 ovaca, 40 jaganjaca. Uvek mora da ima hrane za naš stočni fond, zato obezbedimo da do avgusta ima stare hrane.

Telad su  jako skupa. Bikovi su 2,10 evra. Nikako se ne isplati. Stoka je jefitina – tele platiš 600 evra, a bika ne možeš da othraniš bez godinu dana i prodaš ga za 1100 evra, a u međuvremenu je otišlo na njegovu hranu i mnogo više… Na svakom biku si na gubitku oko 300 evra. 2018. godine, kad smo bikove prodavali po 2.40 evra, tada je bilo zarade, a sada je nema – ističe Slobodan.

Vlaići imaju cele godine mnogo posla. Bave se i ratarstvom i stočarstvom. U tome im pomaže i mehanizacija (5 traktora, kombajn, kosačica…), ali ljudski rad je nemerljiv. Solidno žive, ali mnogo i rade. Na njihovoj trpezi u svako doba ima najkvalitetnijih domaćih proizvoda –  kulena, kobasica, šunke, slanine..

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Ilustracija: telad

Ishrana teladi

Pravilna organizacija ishrane priplodnog podmlatka goveda zahteva dobro poznavanje fiziološko-hranidbenih specifičnosti preživara. Naime, novorođeno tele

Opširnije »

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca