Farma Mišković iz Mačvanskog Metkovića

Miroslav Mišković, dr vet. med. nakon završenog fakulteta odlučuo je da se vrati na selo tj. u Mačvanski Metković, opština Bogatić  i nastavi  porodičnu tradiciju.

-Naše gazdinstvo se već par generacija bavi poljoprivredom, pre je to bilo u manjem obimu, sve dok moji roditelji nisu započeli ozbiljnije da se bave  poljoprivredom, tako što su započeli uvećanje i proširenje kako stačnog fonda tako i zemljišnog poseda, priča nam Miroslav i nastavlja:

-Od 1994. godine,  počinje govedarska priča na našem gazdinstvu, konkretno uzgoj mlečnih krava simentalske rase. To je bio skroman početak, ali sada  imamo  40 grla od čega je 22 muzne krave,  visoko steonih junica imamo 8 i ostalo su mlađe junice i ženska telad.

Nakon završene srednje veterinarske škole u Bogatiću, Miroslav 2013. godine, upisuje  Veterinarski fakultet.

Miroslav je 2015. godine izrazio želju da započne i ovčarsku proizvodnju. Počeli su sa  10 grla rase Virtemberg i taj broj  je rastao i sada imaju  55  priplodnih ovaca i tri ovna te rase.

Miroslav je video da ima prostora da se širi tako da je  započeo  i sa uzgojem rase Il de France, i nabavljaju  100 priplodnih siljagnjica i 4 ovna te rase. Tako da na njihovoj  farmi sada ima  oko 160 plotkinja i ovnova.

Miroslav nije sam u ovoj priči, tu su i  roditelji i supruga.

Sve te ovce su morale da imaju i adekvatan smeštaj, tako da 2021. godine izgrađuju  savremeni  objekat  za ovce kako bi sebi olaksali posao i monitoring ovaca.

Miškovići se bave i ratarstvom. Poseduju  15 hektara obradivog zemljista u vlasništo i još 4 uzimaju  u zakup. Zbog velikog broja grla na gazdinstvu nisu  u mogućnosti da obezbede  svu potrebnu hranu,  tako da veliki deo kupuju, kako kabastog tako i koncentrovanog dela. Za ishranu koriste  koncentrat, silažu, senažu, livadsko seno, lucerku, repin rezanac i slamu. Imaju i svoju mehanizaciju, što im svakako olakšavao posao.

-Žensku jagnjad samo nakon što prođu selekciju prodajemo za priplod drugim uzgajivačima,  a ostatak prodajemo obližnjim klanicama.

Što se tiče subvencija Miroslav ističe da je njihova matična služba ažurna da nikada nisu imali dopunu za zahteve. Po njegovom mišljenju najbolje bi bilo kada bi Ministarstvo isplaćivalo na jesen da mogu da  kupe  hranu po jeftinijim cenama,  imali bi većeg benefita.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Simptomi bolesti papaka kod koza

20.12.2023.

Metiljavost ovaca

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

26.10.2023.

Ideje iz Pariza Janoš Demeter zaživeo u Bečeju

14.09.2023.

Sunčanica i toplotni udar kod ovaca

23.08.2023.

Polni ciklus koza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca