Lekovita ali po malo zaboravljena

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Cikorija (lat.Cichorium intybus) je višegodišnja biljka koja cveta od jula do septembra, a počinje da sazreva u avgustu. Veoma je rasprostranjena livadska biljka. Nežni plavi cvetovi se koriste za salatu, dok se koren biljke suši, melje u prah od koga se dobija napitak koji svojim ukusom podseća na kafu.

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osećaj gladi i stalna potreba za hranom. Zahvaljujući oligofruktozi i inulinu, cikorija stvara osećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja.

Minimalna temperatura za klijanje iznosi 4 °C, a praktični minimum oko 8 °C. Optimalna temperatura klijanja je oko 20 – 25 °C. U fazi kotiledona osetljiva je na niske temperature i izdrži do -3 °C, a s prvim pravim listovima i do -8 °C.

Najbolja zemljišta za cikoriju su lakša plodna i strukturirana zemljišta, slabo kisele do neutralne reakcije. Može uspevati i na nešto težim zemljištima ako se dobro obrađuju.

Cikoriju treba sejati rano, u prvoj polovini aprila. Seje se sejalicama na 45 – 50 cm međurednog razmaka i na dubinu od 1 – 2 cm. Seje se oko 3 – 5 kg/ha semena. Gustina sklopa iznosi oko 200 – 250 hiljada biljaka/ha.

Budući da je reč o beskofeinskom napitku koji sadrži inulin, cikorija je pogodna i za dijabetičare. Inulin se u organizmu pretvara u fruktozu i samim tim pomaže u regulaciji i održavanju normalnih nivoa šećera u krvi.

Koren divlje cikorije se suši i melje i koristi kao zamena za kafu. Nije potpuno poznato kada se cikorija počela mešati sa kafom, a razlog je najpre bio zbog visoke cene kafe, tako da se smatrala kafom za siromašne. Cikorija ima sličan ukus kafi iako ne sadrži kofein. Kafa od cikorije je zdrava zamena za kafu. Od sitno seckanog korena se pravi i čaj koji je veoma popularan u Belgiji.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Listovi divlje cikorije se retko upotrebljavaju pošto su gorkog i oporog ukusa. Ipak u italijanskoj regiji Ligurija je poznato jelo od listova cikorije Fave e cicorie selvatiche za čije spremanje je potrebno: cikorija, sušeni pasulj, krompir, maslinovo ulje, lovorov list, so i biber.

Biljna kafa od cikorije pripremite na sledeći način: 

Sami uberete koren, osušite ga, sameljete i potom iskoristite za kafu. Na jednu šoljice vode (250 – 300 ml) ide jedna kašičica cikorije.

Cikoriju odmah stavite u hladnu vodu i nakon što voda provri, ostavite je na šporetu još nekoliko minuta. Pričekajte da se talog slegne, a zatim, po želji, možete dodati cimet, med, agavin sok ili javorov sirup.

 

.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca