Zaštita jabuke

Na području Novog Sada zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i prethodno sprovedenih agrotehničkih mera nalaze u različitim fazama opadanja listova.

U fazi kada otpadne 70 odsto lisne mase, proizvođačima se preporučuje primena bakarnih preparata u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača gljivičnih i bakterioznih oboljenja.

– Tretman treba sprovesti po mirnom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 7 stepeni Celzijusa i uz primenu velike količine vode kako bi depozit preparata dospeo na celokupnu površinu krošnje i stabla – savetuju Regionalnom centru „Novi Sad“ prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Registrovani preparati na bazi bakra u zasadima jabuka su: Bakarni oksihlorid 50, (Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,75% ili Grifon (Cu iz bakar-oksihlorida) u količini 4 l/ha ili Cuproxat (Cu iz bakar-sulfata) u koncentraciji 0,5-0,6% ili Nordox 75 WG (Cu iz bakar-oksida) u koncentraciji 0,2% ili Everest (Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,3-0,4%.

– Pored hemijskih mera zaštite preporučuje se  i sprovođenje agrotehničkih mera kao što su orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana i uklanjanje mumificiranih plodova iz voćnjaka koji takođe predstavljaju mesta prezimljavanja biljnih patogena – podsećaju u RC „Novi Sad“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

16.11.2023.

Srpske jabuke na tržištu Indije i Bliskog istoka

14.11.2023.

Sorta jabuke odlična za preradu

17.10.2023.

Jelena Tanasković: Potpisan sporazum za usaglašavanje izvoza srpskih jabuka u Kinu

28.09.2023.

KORIŠĆENJE BIOREGULATORA U SPREČAVANJU OPADANJA PLODOVA JABUKE PRED BERBU

04.09.2023.

Kada početi sa berbom jabuka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca