Bespovratna sredstva za poljoprivrednike u visini od 50% ukupnog iznosa investicija

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će do kraja sledeće sedmice poljoprivrednicima koji se bave stočarskom proizvodnjom biti uručeno 525 ugovora za realizaciju projekata ukupne vrednosti 20 miliona evra.

Poljoprivrednici će sredstva dobiti po osnovu Drugog javnog poziva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije   koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Srbije realizuju u saradnji sa Svetskom bankom.

Tanasković je objasnila da je  Ministarstvo  poljoprivrede obezbedilo bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50% ukupnog iznosa investicija, odnosno 10 miliona evra.

Preostalih 50% sredstava, korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40% investicije, a ostatak od 10% obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije, precizirala je Tanasković koja je danas u Užicu uručila ugovore poljoprivrednicima Zlatiborskog okruga.

Tanasković je kazala da se na ovaj način finansiraju projekti jačanja konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u oblasti stočarstva za proizvodnju mleka, proizvodnju mesa, pčelarstva i akvakulture.

Ministarka Tanasković je objasnila da su poljoprivrednici imali priliku da finansiraju nabavku traktora, novih mašina i opreme, potom digitalizaciju ili automatizaciju i troškove nabavke softvera, izgradnju objekata kao i korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti.

„U pogledu nabavke poljoprivredne mehanizacije, sprovođenjem investicija drugog poziva, nabaviće se 460 traktora. Projekat će podržati izgradnju 17 novih građevinskih objekata, kako za uzgoj stoke i preradu mesa, tako i za proizvodnju i držanje meda”, kazala je Tanasković i istakla da je kroz isti poziv podržano do 30 projekata iz oblasti pčelarstva.

Tanasković je, obrativši se prisutnim poljoprivrednicima u Užicu, rekla da današnjim potpisivanjem ugovora oni započinju aktivnosti na obezbeđivanju finansiranja i nabavci opreme ili radova u skladu sa odobrenim projektima i poručila da je tim za implementaciju projekta dostupan za sva njihova pitanja, zahteve ili pojašnjenja.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što su poljoprivrednici Zlatiborskog okruga pokazali veliko interesovanje za ovaj konkurs, pa je trećina od ukupnog broja rešenja otišla upravo u ovo područje.

Ministarka Tanasković će nakon Užica, ugovore uručiti i poljoprivrednicima Moravičkog okruga u Ivanjici.

Prethodno je posetila i poljoprivredno gazdinstvo  Mirjane Milovanović iz Požege koje je korisnik dobijenih sredstava u okviru Prvog javnog poziva.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlade Srbije i Svetske banke koja je uvela nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.12.2023.

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja na 14. Stručno – edukativnom seminaru Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije

06.12.2023.

U 2024. sredstva iz budžeta biće namenjena isključivo jednoj godini

04.12.2023.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo pravilnik za obuku korisnika pesticida

03.12.2023.

Jelena Tanasković: Sva povećanja iz 2023. godine važiće i u 2024.

30.11.2023.

3 Banka nagradila mlade poljoprivrednike sa milion dinara

30.11.2023.

Otvoren 17. Sajam etno hrane i pića

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca