Mačvani i dalje na visini zadatka

Turistička organizacija opštine Bogatić učestovala je  na 16.Sajmu Etno hrane i pića koji se održavao na Beogradskog sajma.

Ukupno 9 izlagača opštine koji se bave preradom voća i povrća, prodajom proizvoda od meda, sireva, prodajom alkoholnih pića prezentovali su  podneblje koje ima čime da se pohvali.

Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje. Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda. Prvog dana sajma  Štand Turističke organizacije opštine Bogatić posetio je predsednik opštine Milan Damnjanović sa najbližim saradnicima.

Marija Martinović, direktorka TO Bogatić
Marija Martinović, direktorka TO Bogatić

Na Sajmu smo razgovarali sa Marijom Martinović, direktorkom Turističke organizacije Bogatić.

-TO Bogatić se brine o izlagačima i imaocima  smeštaja, i tom prilikom želimo da zaokružimo celu priču kada je u pitanju turizam, imamo puno potencijala i  radimo na tome, istakla je Marija i dodala: Naš cilj je da budemo neki vid kordinatora između tih malih proizvođača, takođe i za ljude koji se bave izdavanjem apartmana. Naš veliki potencijal je reka Drina, imamo dosta voća i povrća.

Na ovogodišnjem sajmu imali su devet izlagača, i ostavili su veoma dobar utisak. Dali su i 16 uzoraka za nagrađivanje. Opština Bogatić dosta pomaže malim proizvođačima, plaćaju im nalepnice za proizvode, snose I deo troškova putovanja, što njima veoma znači.

Po rečima direktorke, cilj im je da ih sledeće godine upute u Fondove, i da im pomognu da apliciraju za veća sredstva.

Učesnici Sajma bili su:

PG Moma Budimirović, PG Momčilo Lacković, PG Ljiljana Graovac, Udruženje žene “ Crnobarke”, PG  Braniša Jurišić, Vege Ceger, Mačvanski špajz, Avlija održivi razvoj-Caritas i Etno park Avlija.

Udruženje žena "Crnobarke"
Udruženje žena „Crnobarke“

Prvo registrovano Udruženje žena na teritoriji Opštine Bogatić „Crnobarke“, počelo je sa radom 2017.godine, i sada okuplja meštanke tog sela. Domaćice, penzionerke, nezaposlene,   okupljaju se u svom udruženju, proizvode zimnicu, štrikaju, heklaju, vezu, a potom to sve prodaju na sajamskim priredbama širom Srbije i u okruženju.

Udruženje “Crnobarke” osnovano je prvenstveno da žene sa sela imaju gde da se druže, da se tradicija sačuva od zaborava.  Da se očuvaju ovi stari zanati i ujedno mi nešto da odradimo i steknemo za ovo udruženje. Pravimo zimnicu, bavimo se pustovanjem vune, vezom, tkanjem, heklanjem, sve što je već pred zaboravom. Mlađe žene to više ne rade, mi to želimo da sačuvamo, pa bismo da uspemo i da prenesemo na naredne generacije. Udruženje broji 15  članica, i nadamo se da će ih biti još priča nam Milojka  Marković, članica Udruženja. Po njenim rečima veliku pomoć imaju imaju od Opštine i  TO Organizacije. Sve što im ostane od zarade, kako nam ističe Milojka potroše na druženje, to im puno znači, da se i one posle napornog rada malo opuste.

Etno park Avlija nalazi se u opštini Bogatić u mirnom i lepom selu Glušci. Na raskrsnici je značajnih puteva prema Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, reci Savi, planini Ceru Republici Srpskoj , reci Drini.

Etno park Avlija poseduje 3 konaka za prenoćište gostiju .Svaki konak poseduje bračni krevet i kupatilo, i zaklopljen je prirodnim hladom visokih drveća.

U sklopu Etno parka je i Etno restoran Lazareva Krčma sa tradicionalnom hranom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.04.2024.

Za subvencije u poljoprivredi 55 miliona dinara

25.03.2024.

Javni pozivi za kratkoročno kreditiranje

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca