Japanska mušmula ima veliku primenu

Japanska mušmula ili nešpola (Eriobotrya japonica), je zimzelena voćka poreklom  iz jugoistočne Kine, koja pripada porodici ruža. Vodeća zemlja za gajenje japanske mušmule je Japan, a slede je Izrael i Brazil. Gaji se i u Dalmaciji, Istri, Crnoj Gori, i u drugim primorskim gradovima.

Ako sadite u proleće, vodite računa da redovno zalivate prvu godinu nakon sadnje. Treba joj  sunce, ali voli i delimičnu senku, ne odgovara joj jak vetar.

Dostiže visinu stabla 5–10 m, ali je češće visine do 4 m. Listovi su naizmenični, jednostavni. Dugi su 10–25 cm i tamnozelene su boje. Cvetanje započinje u oktobru, a završava u decembru. Cvetovi se formiraju u piramidalnim grozdastim cvastima (metlicama) na vrhu jednogodišnjih izdanaka. Bele su boje, prečnika 2 cm. Plodovi su zreli u kasnu zimu ili rano proleće. Veliki su 3–5 cm. Plodovi su zute do crvenkaste boje, ovalnog, zaobljenog ili kruskolikog oblika. Plodovi koji rastu u grozdovima, su ovalni, zaobljeni ili kruškoliki. Zreli plodovi su sočni i osvežavajući.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Japanska mušmula  se može razmnožavati semenom, reznicama, položenicama, a može da se kalemi na mušmulu, jabuku, krušku ili glog. Ukoliko se seje, najbolje vreme za to je jesen, i to najbolje staviti seme u saksiju sa peskom. Saksiju ostavite na otvorenom tokom zime, kako bi došlo do stratifikacije. U proleće, kad počne da klija, pravo je vreme za presađivanje u saksiju sa humusom i 30% peska. Kada dostigne oko 20cm, presađuje se na stalno mesto na otvorenom. Birajte sunčane pozicije, zaštićene od vetra. Prve godine obavezno zaštitite biljku od mrazeva.

Uprkos popularnosti ove biljke kao tradicionalnog leka, nije urađeno mnogo studija koje potvrđuju sve njene kvalitete. U azijskoj medicine koristi se za pravljenje sirupa protiv kašlja i bolova u grlu, osušeni listovi imaju dejstvo analgetika, diuretika, a od njih se spravljaju i melemi za kožne bolesti. U Japanu lišće japanske mušmule se suši i koristi za pravljenje blagog napitka biwa chaby koji se vari putem tradicionalnog japanskog senjiru metoda. Ovaj napitak služi za lečenje bolesti kože poput psorijaze kao i za hronične respiratorne bolesti poput bronhitisa.

Ukoliko se pojede u većim količinama japanska mušmula ima blago ali primetno umirujuće dejstvo koje traje do 24 sata.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca