Greške prilikom mešanja pesticida

Prilikom kombinovanja više proizvoda u rezervoaru, postupak njihovog mešanja, treba sprovesti kada je potrebno istovremeno primeniti preparate različite po nameni, načinu delovanja i tipu formulacije. Potrebno je poštovati nekoliko osnovnih pravila prilikom mešanja pesticida za jednu aplikaciju.

Jedno od najvažnijih prvila se odnosi na redosled dodavanja proizvoda u zavisnosti od formulacije i tipa nosača. Svaki pesticid se sastoji od nekoliko hemijskih jedinjenja. Kada se 2 ili više pesticida mešaju javlja se potencijalni rizik od stvaranja negativnih reakcija, odnosno inkompatibilnosti, koja može biti fizička i hemijska. Vrlo često se dešava da jedan proizvod utiče na rastvorljivost i dejstvo drugog proizvoda.

Fizička inkompatibilnost dovodi do formiranja različitih agregacija hemijskih struktura, taloga i slojeva. Proizvodi mogu da formiraju grudvice, gel ili pastu, začepljenje rasprskivača i radnih delova prskalice. Kada se pojavi fizička inkompatibilnost troši se dodatan napor i vreme za čišćenje mašina i prskalica.

Hemijska inkompatibilnost smanjuje kvalitet samog tretmana i može se odraziti na smanjenje prinosa, oštetiti useve, što se vidi nekoliko sati ili dana nakon primene hemijski nekompatibilne mešavine.

Što se više proizvoda meša u rezervoaru povećava se rizik od stvaranja inkompatibilnosti. Najčešće greške prilikom mešanja pesticida su:

-ne prate se uputstva na deklaraciji preparata

-ne izvodi se test kompatibilnosti

-preparati se mešaju pogrešnim redosledom

(Pravilno = 1.kvašlivi prašak WP, 2.granule WG, 3.koncentrovane suspenzije SC, 4.koncentrat za emulziju EC,5.rastvorljive tenosti SL ili rastvorljivi praškovi SP, 6.ulja i surfaktante dodati na kraju)

-nedovoljna količina vode za primenu rastvora

-preparati nisu rastvoreni pre dodavanja u tank

-nedovoljno mešanje, presporo ili prebrzo (stvaranje pene)

-drugi nosači mogu rastvoriti manje proizvoda od vode.

Da bi se izbegli problemi inkompatibilnosti neophodno je:

-proveriti stanje preparata u riginalnoj amalaži

-poštovati uputstva za mešanje naznačena na preparatu

-poštovati redosled mešanja

-dodati preračunatu koliinu vode

-konstatntno mešati rastvor

-uzeti u obzir rastvorljivost u različitim rastvaračima

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.07.2024.

Kila kupusa

25.06.2024.

Grinje na malini

27.05.2024.

Ovu su preparati za zaštitu lubenice

08.04.2024.

Zaštita od ovog patogena

27.03.2024.

Šta se dešava sa šećernom repom

10.01.2024.

Koliko su pesticidi štetni

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca