Salata odličnog ukusa i laka za gajenje

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Kres salata je jednogodišnja biljka, koja potiče iz područja južno od Kavkaza, odakle se proširila po celoj Evropi i severnoj Americi. Samonikla raste uz reke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima.

Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30 dana nakon setve, ili celi nadzemni deo biljke u fazi kotiledona. Ovaj drugi način, u poslednje  vreme najviše, je raširen u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Danskoj i Engleskoj. Specijalizovana gazdinstva proizvode je cele godine. Kod nas, za sada, još nije uvedena.

Salata se možete sejati tokom cele godine, a dobro uspeva i u polusenci. Klija već pri temperaturi od 5°C-6°C, a raste pri temperaturi od 15°C-25°C, gotovo na svakom zemljištu. Na dobrom, kvalitetnom zemljištu uspeva i bez đubrenja.

Kres salata je biljka koja voli vlagu. Potrebno joj je često polivanje i sunčeva svetlost. Takođe, potrebna joj je i toplina. Kres salata je biljka koja ne podnosi hladnoću. Zato j epoželjno da se zasadi u proleće, kada nije očekivan pad temperatura.

Zato je potrebno da se gaji na otvorenom, na primer u bašti. Ako ovu biljku gajite kod kuće u saksiji, onda ne postoji određeno vreme kada da je posadite, samo je potrebno da joj obezbedite toplotu, svetlost i redovno polivanje.

Ukoliko je želite kontinuirano brati, sejte je svakih deset dana, vrlo plitko, širom ili u redove na osam do 15 cm razmaka. Kada zahladi na otvorenom, lako ćete je uzgojiti i unutra. Potrebno joj je tek malo kvalitetne, organske zemlje. Ako ćete koristiti klice, dovoljno je posejati je na sterilni inertni supstrat dobrog kapaciteta za vodu. Redovito održavajte ravnomernu vlagu supstrata. Seme ne morate pokrivati.

Kres je prava vitaminska bomba. Sadrži vitamine A, C, K, B2, B6, zbog čega je savršen dodatak za ljude koji se bore sa simptomima nedostatka vitamina, kao što su pucanje uglova usana ili noktiju. Osim vitamina, sadrži i gvožđe i magnezijum. Zbog toga, trudnice, osobe sa anemijom i one koje piju puno kafe treba da uvedu kres salatu u svoju ishranu.

Kada na pijaci birate kres salatu, obratite pažnju da li ona ima svežu zelenu boju i da li ima na sebi žute i uvele listove.

Da sačuvate svežinu kres salate duže vreme, takođe postoji trikovi. Kres salata neće požuteti, ako je uvijete u vlažan papir od novina. Tako kad je uvijete i stavite u donju pregradu frižidera, možete joj produžiti rok trajanja još 1-2 dana. Ako u trenutku blizu vas nemate frižider, onda kres salatu potopitedo pola stabiljke u šolju hladne vode.

Povezano