Apel Uprave za veterinu

Veterinarska inspekcija neposredno pred praznike sprovodi pojačanu kontrolu objekata u kojima se proizvodi i prodaje hrana životinjskog porekla i ponovo apeluje na potrošače da hranu životinjskog porekla kupuju isključivo u registrovanim objektima.

Svi objekti u kojima se proizvodi hrana životinjskog porekla (meso, proizvodi od mleka, riba, jaja, med), moraju biti odobreni ili registrovani u Upravi za veterinu i pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Upozoravamo građane da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim nedakvatnim mestima, na i van pijačnog mesta, na ulici, sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine „domaćeg“ proizvoda.

Na ovaj način, potrošači se izlažu rizicima od bolesti koju se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije i kupuju proizvod koji je nepoznatog kvaliteta i porekla.

Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, potrošačima se preporučuje sledeće:

Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama;     Na pijacama,  kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja; proizvode od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);           Obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;

Proveriti deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;

Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;

Obratiti pažnju na kvalitet proizvoda (izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);

Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano;

Sačuvati fiskalne račune;

U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj  inspekciji.

Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.

Veterinarska inspekcija vrši službene kontrole u objektima za proizvodnju i promet hrane  životinjskog porekla, kroz planirane, akcijske i kontrole po prijavi potrošača.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

16.04.2024.

Šta bi značila oznaka junetina iz prirode

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca