Za 1,9 milijadru dinara više novca nego prošle godine

Budžet Pokrajinskog sekretarija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine će iznositi 10,27 milijardi dinara, što je za 1,9 milijadru dinara više novca nego prošle godine, a izraženo u procentima povećanje iznoisi 22,8 odsto u odnosu na lane.

– Ove godine biće obezbeđeno milijardu dinara za rekonstrukciju i izgradnju dvonamenskih sistema za navodnjavanje, što je značajno ulaganje, posebno imajući u vidu veliku sušu, koja je prošle godine znatno umanjila prinose poljoprivrednih kultura – rekao je za „Dnevnik” pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš.

Najviše para iz budžeta namenjeno je za registrovana poljoprivredna  gazdinstva – 1,414 milijardi dinara, a od te sume će za sisteme za navodnjavanje biti izdvojeno 370 miliona dinara, za mlade koji žele da započnu proizvodnju – 200 miliona dinara, a 242 miliona dinara planirno je za kupovinu mehanizacije poljoprivrednim gazdinstvima.

Za opremu za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru predviđeno je izdvajanje 90 miliona dinara, za organsku proizvodnju – 10 miliona dinara, a za opremanje stočarskih farmi obezbeđeno je 85 miliona dinara. Za protivgradne mrežeizdvojeno je 80 miliona dinara, a za unapređenje pčelarske proizvodnje 35 miliona dinara – naveo je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Na konkursima 1.900 gazdinstava dobilo novac

– Više od 3.000 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava apliciralo je na bespovratan novac na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a to pravo ostvarilo je gotovo 1.900 gazdinstava – naglasio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš. – Zato i ovog puta pozvam registrovana i aktivna gazdinstva, koja žele da unaprede proizvodnju, da apliciraju na konkursima našeg sekretarijata i jave se za pomoć ukoliko imaju nejasnoća jer se samo zajedničkim snagama mogu stvoriti bolji uslovi za razvoj poljoprivrede.

Po njegovim rečima, 2023. godine predviđena je nova mera – podsticaj za kupovinu priplodnih grla stoke, a iz  budžeta je za tu namenu obezbeđeno 110 miliona dinara. On je istakao i da je novac obezbeđen i za prerađivački sektor i to u ukupnom iznosu od 102 miliona dinara.

– Od tih para će 96 miliona dinara biti usmereno za preradu voća, povrća, mleka i mesa i za proizvodnju vina i rakije, a šest miliona dinara za unapređenje rada malih pivara – istakao je Petreš.

Neće biti zapostavljeno ni pošumljavanje, naveo je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, i naglasio da je u 2023. godini za tu namenu obezbeđeno 230 miliona dinara.

Saradnja s obrazovnim institucijama

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je nezaobilazan faktor u razvoju poljoprivrede na području Vojvodine, a samim tim i Srbije – istakao je Mladen Petreš. – Opredeljujući novac prema poljoprivrednicima, lokalnim samoupravama i kapitalnim projektima u kontinuitetu se pomaže razvoj poljoprivrede, veoma važne privredne grane, posebno zato što u budžetu za poljoprivredu ima para i za sufinansiranje obrazovnih i naučno-istraživačkih delatnosti koje sprovode srednje škole, fakulteti i instituti.

 

Budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2023. godinu usvojen je na izmaku prošle godine. Iz tog dokumenta, kada je reč o poljoprivredi, može se još pročitati i da je znatna suma novca – 1,55 milijardi dinara predviđena za program zaštite, uređenja, korišćenja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem.U okviru tog programa za uređenje atarskih puteva planirano je 400 miliona dinara, što je, u odnosu na prošlu godinu, povećanje za 100 miliona ili 33,33 odsto.

 

Za program ruralnog razvoja iz pokrajinske kase za poljoprivredu biće izdvojeno ukupno 994,66 miliona dinara. Uvećan je i budžet za integralno upravljanje vodama za 43,93 odsto i iznosiće 6,78 milijardi dinara pa je tako,između ostalog, za izgradnju postrojenja za pijaću vodu u seoskim sredinama planirano da se izdvoji 481,69 miliona dinara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

12.03.2024.

Za održavanje tradicionalnih manifestacija 25 miliona

09.03.2024.

Pokrajina izdvaja 115 miliona dinara za ove namene

08.02.2024.

Široka paleta kreditnih proizvoda

05.02.2024.

Izdvojeno 7,3 miliona dinara za razvoj ženskog preduzetništva

04.01.2024.

Od Novе godinе uvodi se nova mеra, evo i gde

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca