Jelena Tanasković: Niko neće ostati bez novca

Jelena Tanasković: Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Jelena Tanasković: Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Gostujući na Agro Tv- u emisiji Dobra zemlja, Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, istakla je što se tiče naših poljoprivrednika, i ono što je reformski cilj države, ono što je revolucija u poljoprivredi, što će se dogoditi u ovoj godini je digitalizacija i uvođenje e-agrara, koja sistema koji treba sve to da pokrije i u kome treba sve to da se dogodi  vezano za poljoprivredu, vezano za subvencije.

„ E –uprava funkcioniše već nekoliko godina, i sva fizička lica mogu da uzimaju elektronske lične karte. Poljoprivredni proizvođači treba da se identifikuju u e –upravi, sa elektronskom kartom, od sutra oni koji to nemaju.

„Mi smo poljoprivrednike podelili u dve grupe, poljoprivrednike koji imaju  pametne telefone, i koji će od sutra mogu da odu u poštu i da dobiju papir na kom stoji ime, prezime, matični broj i pasvordi za ulazak u e-upravu. Druga grupa, poljoprivrednika koja nema pametan telefon, oni će otići u policijsku  stanicu odneti svoju ličnu kartu, oni koji imaju lične karte sa čipom u čip će biti kodirani svi podaci, oni koji nemaju čip moraju da izvade ličnu kartu sa čipom ili da kupe telefon.

Po njenim rečima prva tri meseca Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja neće izlaziti sa Javnim pozivima, merama, dok se sve ovo ne završi.

Na sajtu www.eagrar.gov.rs imaće sve korake i datume.

Sa papirom koji dobiju u pošti odlaze u Poljoprivrednu stručnu službu, imamo ih 34, ili u bilo koju filijalu Trezora gde će im se učitati njihove podatke, i tog trenutka će im biti otvoren nalog za pristupanje aprikaciji e-agrar.

Do sada su sve mere sprovođene putem Pravilnika, i samo su se prepisivali, ili radile su se izmene.

Ona je pojasnila neke nejasnoće i istakla ako se neki pravilnik završavao  30.juna, sada će se objaviti javni poziv u maju ili aprilu, i taj javni poziv će važiti  za telad koja su rođena od 1.jula 2022. do 30.aprila2023. godine, niko neće ostati bez novca.

Po njenim rečima suncokret će biti isplaćen do kraja januara.

 

 

 

Povezano