Kako rešiti problem sa viškom jabuka

Srbija je sa više od 28.000 hektara, i prosečnom godišnjom proizvodnjom od 500.000 tona prva u regionu po proizvodnji jabuka. Do izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, Rusija je tradicionalno bila najveće tržište na koje su se izvozile jabuke. Međutim, drastično poskupljenje prevoza doprinelo je da u ovu zemlju prošle godine izvezemo mnogo manje ovog voća. Istini za volju, otvorila su se i neka nova tržišta poput Velike Britanije, kao i izvoz na Bliski i Daleki Istok, ali je i tu najveća stavka, transport.
Srpski proizvođači jabuka našli su se u nebranom grožđu šta uraditi sa viškom jabukama koje će pre ili kasnije da se pokvare.
Rešenje je možda u onome što su uradili Španci. Naime, oni višak jabuka prerađuju u cider, odnosno jabukovo vino, i time ostvaruju veliku dobit, jer prerađeni proizvod uvek je skuplji u odnosu na sirovinu. Za samo nekoliko godina Španija je izbila na četvrto mesto u Evropi po proizvodnji jabukovog vina, koje je sve popularnije kod potrošača.

Šta je cider?

Cider je voćno vino od jabuke, jedna vrsta alkoholnog pića koja se dobija vrenjem jabuka, ili jabukovog soka. Najčešće od 5,5 do 7% alkohola i za pravljenje ovog vina mogu se upotrebiti i oštećeni ili ugruvani plodovi, a sam ukus vina zavisiće od sorte koja se koristi za proizvodnju. Od 15 do 20 kilograma jabuka moguće je napraviti i do 25 litara jabukovog vina, pa je ova vrsta proizvodnje itekako isplativa.
Kako je za Euronews objasnio Ovidio Tomas, jedan od proizvođača jabukovog vina u Španiji nije bitno da li su jabuke kisele ili slatke, važno je da su sočne.
– Svaka jabuka donosi drugačiji ukus vina. Potrebno je zanatsko umeće kako da se sok od jabuke pretvori u penušavo vino, a mi koristimo tradicionalnu metodu koja je jedna od najstarijih u Evropi – objasnio je on.
Zanimljivo je da svaki proizvođač ima neku svoju tajnu po kojoj pravi vino od jabuke. Jedni tvrde da je najbolje ne mešati sorte i držati se samo jedne, dok drugi pak smatraju da je mešanje sorti jabuka prilikom proizvodnje dobijaju jedinstveni ukus.
Kako je objasnio vlasnih „El Gaitero“ Tano Kolada Salvador, jedan od najpoznatijih proizvođača jabukovog vina u Španiji njihova tajna je upravo u savršenom balansu kiselih i slatkih jabuka.
– Ja sam četvrta generacija proizvođača jabukovog vina u porodici. Za jabukovo vino biram različite sorte jabuka. U zavisnosti od ukusa koji želim da postignem nekad mešam tri, četiri, a nekad i do deset sorti jabuka. Ukus jabukovog vina se ne postiže samo mešanjem slatkih i kiselih jabuka već hemijskom analizom i fizičkim karakteristikama same jabuke. Na taj način tačno znamo koliko koje sorte treba dodati da bismo dobili ukus kakav želimo – rekao je on.

Penušavo vino od jabuke

U porodičnom podrumu koji datira iz 1898.godine, i koji je napravljen od starih buradi od kestena, došli su na ideju da naprave penušavo vino od jabuke.
– U našem podrumu vino od jabuke je fermentisalo, a potom mu dodajemo specijalan gas kako bi postalo penušavo. Na ovaj način naše penušavo vino zadržava sve svoje karakteristike, specifičan ukus i miris. Vino od jabuke kod nas ostaje u bocama barem 18 meseci, tokom kojih dolazi do sekundarne fermentacije. Rotiramo ih svaki dan osminu obrtaja kako bismo izbegli stvaranje kvasca. Naše vino od jabuke je čisto, nije mutno, ima zlatnu boju i suptilne mehuriće. Što se tiče ukusa, osećam malo gorčine i slatkast završetak vina, a sve zbog jabuka koje smo koristili – objasnio je Salvador.
Još jedan od proizvođača cidera Tino Kortina je porodični način proizvodnje unapredio inovacijama kako bi poboljšali ukus.
– U proizvodnji jabukovog vina koristimo brojne sorte zelene, crvene, kisele, slatke, velike, srednje i male. Naše vino se pravi od organskih jabuka, što je još jedan razlog više naše prepoznatljivosti na tržištu. Nedavno smo počeli sa proizvodnjom jabukovog vina od smrznutih jabuka. Mogu reći da smo do ovog otkrića došli slučajno. Naime, vino od jabuke smo proizvodili na tradicionalni način kao i drugi ceđeni sok od jabuka u velikoj presi odakle odlazi u burad za fermentaciju. Sasvim slučajno sam otkrio da ukoliko se sok od jabuke zamrzne lakše se izdvaja prirodni šećer koji daje vrlo specifičan ukus našem vinu – rekao je on.
Kako je pojasnio Kortina ovaj sladak ukus vratio ga je u detinjstvo.
– Podsetio me na jabuke koje je moja baka čuvala preko zime, i koje su se usled hladnoće smrzle. Ta aroma me je naterala da potražim način da napravimo vino od jabuke iz smrznutog soka – objasnio je on.
Najveći deo proizvedenog vina od jabuke izvoze, što na evropsko, što na američko tržište. Kada su u pitanju sami Španci oni najviše vole vino od jabuke proizvedeno na tradicionalan način.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

16.11.2023.

Srpske jabuke na tržištu Indije i Bliskog istoka

14.11.2023.

Sorta jabuke odlična za preradu

17.10.2023.

Jelena Tanasković: Potpisan sporazum za usaglašavanje izvoza srpskih jabuka u Kinu

28.09.2023.

KORIŠĆENJE BIOREGULATORA U SPREČAVANJU OPADANJA PLODOVA JABUKE PRED BERBU

04.09.2023.

Kada početi sa berbom jabuka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca