Koliko je potrebno da prođe od prve setve do berbe paradajza

Paradajz je naša najvažnija povrtarska biljka koja se gaji u plastenicima bez grejanja. Ako želimo da berba počne u maju, što je realno za naše uslove, onda bi trebalo dobro da izračunamo tačan momenat setve. To se određuje sabiranjem dana trajanja svake pojedine faze razvoja rasada. Od setve do rasađivanja sa 7-9 listova prođe 50-60 dana, s tim da ovaj kraći rok važi za rasad proizveden bez pikiranja, odnosno, u kontejnerima ili saksijama. Zavisno od temperature, sadnja se obično izvodi krajem marta, i od rasađivanja do cvetanja prođe još desetak dana. Od cvetanja do prve berbe prođe još 40-50 dana, zavisno od ranostasnosti hibrida i temperature, tako da berba počinje u prvoj dekadi maja.

Ilustracija: paradajz, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: paradajz, foto: Domaćinska kuća

Znači, od setve do prve berbe potrebno je da prođe oko 120 dana, tako da bi setva semena paradajza trebalo da bude u prvoj dekadi januara.

U zimskoj proizvodnji rasada paradajza najvažnije je obezbediti dovoljno toplote. Seme niče za pet do šest dana. Temperatura bi trebalo da bude 20-22 stepena. Sa pojavom kotiledona trebalo bi smanjiti temperaturu na 15-16 stepeni u toku 5-6 dana, kako ne bi došlo do izduživanja i padanja rasada. U to vreme vrlo je važno smanjiti reletivnu vlažnost vazduha provetravanjem. Isto tako trebalo bi izvršiti zasušivanje supstrata smanjivanjem zalivanja. Mlade biljčice trebalo bi zaštiti od zemljišnih patogena nekim fungicidom. Posle toga, temperaturu održavati na 20 stepeni do kaljenja rasada.

Pošto zimi često imamo oblačne dane i nedovoljan kvalitet svetlosti, potrebno je dopunsko osvetljenje. Kad biljke dostignu fazu 4-6 listova, počinje kaljenje rasada. To se postiže postepenim snižavanjem temperature, kao i prskanje vodotopivim đubrivima sa naglašenim sadržajem kalijuma.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.06.2024.

Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

10.06.2024.

ĐUBRENJE KORNIŠONA NA OTVORENOM

07.06.2024.

Robot za paradajz

22.04.2024.

Poljoprivredno Gazdinstvo Đukić – primer dobre prakse

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca