Na gazdinstvu Veselinović sve kao iz bajke

Goran Veselinović iz Kraljeva, ima domaćinstvo koje se  nalazi na planini Goliji, selo Rudno 80-ak kilometara od Kraljeva, na 1100 metara nadmorske visine.

“Bavimo se isključivo voćarstvom,  s tim što gajimo više kultura kao što su maline, jagode, dunje i orasi. Pored toga u saradnji sa firmom Hoya V.S iz Subotice proizvodimo sertifikovani sadni materijal maline na oko 2,5 ha, kao i otkupom i prevozom voća sa  preko 40 kooperanata do hladnjača, priča nam Veselinović i  dodaje:

Malinu  vilamet gajimo  na parceli od 1,25 ha ukupne površine već punih 10 godina, sa prosečnim prinosom  oko 6-7 tona.

Da podsetimo, malina vilamet je jedna od vodećih sorti maline. Ova sorta maline pripada jednorodnim vrstama, mada u nekim slučajevima može da daje rod i u dva navrata u toku godine. Daje prilično dobar prinos, ukoliko se pravilno sadi, neguje i održava. Prema informacijama poljoprivrednika, ova sorta može da rodi i više od 10 do 15 tona plodova po hektaru zemljišta. Ekonomski je veoma isplativa, tako da se dosta proizvođača odlučuje za ovu sortu.

Porodica Veselinović osim maline gaji i jagode sorte Zenga zengana na parceli od 30 ari.  Poslednje tri godine prinos je u proseku bio oko 2-3 tone.

 

Zenga zengana je srednje pozna sorta jagoda. Ovo je najraširenija jednorodna sorta u našoj zemlji. Plod je srednje krupan, zatupastosrcast, tamnocrven, čvrst, sočan, izvanrednog kvaliteta. Pogodna je za jelo, preradu i zamrzavanje. Veoma je rodna sorta.

Pieral Lara je lateralna sorta oraha francuskog porekla, selekcionisana 1980-ih kao spontani sejanac američke sorte Payne. Jedna je od popularnijih novih sorti u Evropi, zbog krupnoće ploda, izuzetnog ukusa, lateralnog tipa plodonošenja, ranog početka rađanja, velike rodnosti i izbegavanja kasnih prolećnih mrazeva. Ovi domaćini imaju orah na od 2 ha ili 140 stabala, Orah gaje sedam godina, ali maksimalan rod očekuju u desetoj godini, za sada koriste samo  za sopstvene potrebe.

Dunje sorte Leskovačka gajimo na površini od pola hektara već četiri godine i nju trenutno koristimo isključivo za proizvodnju domaće rakije za prijatelje i porodicu, nadamo se u budućnosti i do nekog brendiranja.

Kada zasadite drvo, potrebno je pet godina da biste dobili rod, a svake godine taj rod je bolji. Dunja traži dobro zemljište, najbolje uspeva na rastresitim i dubokim zemljištima, ne podnosi vlagu, ali zato dobro podnosi sušu. Ove godine, kao i prošle, rodilo je dobro, a od samo jednog stabla dobija se oko 30 do 40 kilograma voća – kaže Veselinović.

 

Takođe od maline proizvode i domaći džem koji prodajemo online i u obližnjim bio shop radnjama.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca