Na gazdinstvu Veselinović sve kao iz bajke

Goran Veselinović iz Kraljeva, ima domaćinstvo koje se  nalazi na planini Goliji, selo Rudno 80-ak kilometara od Kraljeva, na 1100 metara nadmorske visine.

“Bavimo se isključivo voćarstvom,  s tim što gajimo više kultura kao što su maline, jagode, dunje i orasi. Pored toga u saradnji sa firmom Hoya V.S iz Subotice proizvodimo sertifikovani sadni materijal maline na oko 2,5 ha, kao i otkupom i prevozom voća sa  preko 40 kooperanata do hladnjača, priča nam Veselinović i  dodaje:

Malinu  vilamet gajimo  na parceli od 1,25 ha ukupne površine već punih 10 godina, sa prosečnim prinosom  oko 6-7 tona.

Da podsetimo, malina vilamet je jedna od vodećih sorti maline. Ova sorta maline pripada jednorodnim vrstama, mada u nekim slučajevima može da daje rod i u dva navrata u toku godine. Daje prilično dobar prinos, ukoliko se pravilno sadi, neguje i održava. Prema informacijama poljoprivrednika, ova sorta može da rodi i više od 10 do 15 tona plodova po hektaru zemljišta. Ekonomski je veoma isplativa, tako da se dosta proizvođača odlučuje za ovu sortu.

Porodica Veselinović osim maline gaji i jagode sorte Zenga zengana na parceli od 30 ari.  Poslednje tri godine prinos je u proseku bio oko 2-3 tone.

 

Zenga zengana je srednje pozna sorta jagoda. Ovo je najraširenija jednorodna sorta u našoj zemlji. Plod je srednje krupan, zatupastosrcast, tamnocrven, čvrst, sočan, izvanrednog kvaliteta. Pogodna je za jelo, preradu i zamrzavanje. Veoma je rodna sorta.

Pieral Lara je lateralna sorta oraha francuskog porekla, selekcionisana 1980-ih kao spontani sejanac američke sorte Payne. Jedna je od popularnijih novih sorti u Evropi, zbog krupnoće ploda, izuzetnog ukusa, lateralnog tipa plodonošenja, ranog početka rađanja, velike rodnosti i izbegavanja kasnih prolećnih mrazeva. Ovi domaćini imaju orah na od 2 ha ili 140 stabala, Orah gaje sedam godina, ali maksimalan rod očekuju u desetoj godini, za sada koriste samo  za sopstvene potrebe.

Dunje sorte Leskovačka gajimo na površini od pola hektara već četiri godine i nju trenutno koristimo isključivo za proizvodnju domaće rakije za prijatelje i porodicu, nadamo se u budućnosti i do nekog brendiranja.

Kada zasadite drvo, potrebno je pet godina da biste dobili rod, a svake godine taj rod je bolji. Dunja traži dobro zemljište, najbolje uspeva na rastresitim i dubokim zemljištima, ne podnosi vlagu, ali zato dobro podnosi sušu. Ove godine, kao i prošle, rodilo je dobro, a od samo jednog stabla dobija se oko 30 do 40 kilograma voća – kaže Veselinović.

 

Takođe od maline proizvode i domaći džem koji prodajemo online i u obližnjim bio shop radnjama.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

08.07.2024.

Aleksandar Martinović: Izvesno povećanje otkupne cene maline

28.06.2024.

Druga takmičarska izložba proizvoda pod nazivom “Crveno zlato Srbije

25.06.2024.

Grinje na malini

09.06.2024.

Koja je cena maline

02.06.2024.

Ovo je početna cena otkupa maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca