Zdravlje u čaši – kupinovo vino

Kupina je cenjeno voće čiji plodovi obiluju visokovrednim hranljivim sastojcima, kao što su šećeri, organske kiseline, pektini, celuloza, mineralne materije i vitamini, a posebno je bogata C-vitaminom.

Pored potrošnje u svežem stanju, kupina se u velikoj meri koristi za spravljanje različitih prerađevina: sok, sirup, džem, kompot, voćna vina i likeri.

Nedavne studije potvrdile su da velika količina kupina u ishrani smanjuje oštećenja koja na mozgu izazivaju moždani udar, Alchajmerova bolest ili demencija. To govori u prilog činjenici da antioksidansi, kojima kupina obiluje, štite ćelije od oštećenja i pomažu očuvanju oštrine uma.

Kupinovo vino napravljeno od zrelih plodova kupine (Rubi fructicosi) od davnina je poznato u narodu kao čudotvorni lek, sa svojstvenom bojom, blagim mirisom i prijatnim ukusom, kao i izuzetnom pitkošću. Ovo vino sadrži brojne minerale: magnezijum, kalijum, kalcijum, molibden, selen i mangan, koji deluju kao antioksidansi. Najveća vrednost nalazi se u gvožđu, kojeg u kupini ima najviše. Ukoliko se pije u malim količinama, kupinovo vino smanjuje tzv. loš kolesterol u krvi (LDL holesterol).

Kupinovo vino posebno se preporučuje kod anemija, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za regulaciju probave i poboljšanje cirkulacije. Poboljšava apetit, pospešuje bolje lučenje žuči i mokraće, što doprinosi rastvaranju sluzi, te bržoj i zdravijoj razmeni materija u organizmu. Preporučuje se svakodnevno uzimanje 0,5 dl uz obroke ili 0,2 dl na prazan želudac, kada krv najbolje apsorbuje gvožđe. Takav način unošenja gvožđa ne izaziva medicinske kontraindikacije koje postoje kada se uzimaju tablete gvožđa, kao što su poremećaji u probavi i zatvor. Kupine podižu imunitet, što je od velike važnosti kada se borimo protiv prehlada i gripa.

Ali, lekovitost nije jedini razlog za uživanje u ovom piću. Služi se i kao aperitivno i desertno vino, ohlađeno na temperaturi od 15°C uz razna jela, posebno uz divljač, ribu, plemenite sireve i poslastice.

 

Priprema kupinovog vina

Dobro izgnječite četiri kilograma zrelih kupina. Pripremite kilogram šećera ili kilogram i po meda. U čistu posudu složite red zgnječenih kupina, pa red šećera ili  meda i tako redom, sve do vrha. Zatim teglu sa kupinama i šećerom držite na toplom nedelju dana. Posle toga, dobijeni sok procedite kroz gazu i sipajte u manje flaše. Flaše nemojte puniti do vrha da bi kupinovo vino moglo da vri. Posle nedelju dana kupinovo vino procedite i flaše (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, proverite da li je vrenje završeno i flaše zatvorite čepom od plute.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.11.2023.

Vodimo vas na Ogledno dobro Radmilovac

23.11.2023.

Za ljubitelje vina Dan mladog portugizera

22.11.2023.

Vinariji manastira Studenica trofej za najbolje crveno vino

13.11.2023.

Tradicija španskih vina

10.11.2023.

Čime tretirati žute rđe izdanaka i lista kupine

17.10.2023.

Vinarija Milićević: Mesto na kome se rađa hedonizam

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca