Pomoć stočarima

Pedeset dva poljoprivrednika – stočara sa teritorije Grada Zrenjanina dobilo je, na ime državne pomoći, ukupno 145.200 kilograma merkantilnog kukuruza i predstoji njegov transport i raspodela.

Kako saopštava Grad Zrenjanin, o tome je bilo reči tokom nedavnog radnog sastanka u kabinetu gradonačelnika, o čemu su razgovarali gradonačelnik Simo Salapura, predstavnik Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Radica Janošević i direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura. Republička direkcija za robne rezerve izvršila je bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza, u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava. Za tu vrstu pomoći mogla su da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, a mlečna krava jeste svako žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva. Stočari sa teritorije Grada Zrenjanina, koji su dobili pomoć, uzgajaju ukupno 605 krava i sleduje im 240 kilograma kukuruza po grlu, koji mogu da preuzmu nakon izdavanja odgovarajuće potvrde od strane Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Republička direkcija za robne rezerve kukuruza namenjen korisnicima s ovog područja skladišti u rinfuzu u silosima u Pančevu i Ilandži, te se glavna tema razgovora u kabinetu gradonačelnika ticala organizacije i mogućnosti transporta.

Ova pomoć će našim poljoprivrednicima, uzgajivačima mlečnih krava, svakako dobro doći i Grad Zrenjanin, u saradnji s Poljoprivrednom stručnom službom, razmatra na koji način i u što kraćem roku da merkantilni kukuruz dopremi u Zrenjanin i ovde izvrši raspodelu. Poljoprivrednici, koji za to imaju tehničkih mogućnosti, mogu kukuruz preuzeti i sami, u navedenim silosima, ali generalno to predstavlja problem, i iz tog razloga Grad Zrenjanin izlazi im u susret, što je lokalnim samoupravama sugerisano i od strane Ministarstva poljoprivrede“, istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca