Ishrana ojagnjenih ovaca

Ilustracija: farma ovaca, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: farma ovaca, foto: Domaćinska kuća

Potrebe ojagnjenih ovaca znatno su veće od potreba sjagnjenih ovaca. Nakon jagnjenja ovci se daje topli napoj vode sa oko 200gr pšeničnih mekinja, a sledećih par dana samo kvalitetno seno. Ovaj napoj se daje i naredna dva dana uz povećanje gramaže mekinja (300gr, 400gr) zatim se do sedmog dana uvodi koncentrovana smeša zbog laktacije. Posle 10 dana se može davati silaža uz pašu (postepenim uvođenjem), zatim oko 400gr koncentrata (600gr za ove koje nose blizance) i mineralne smeše (stočna kreda, koštano brašno, stočna so).

Nakon 6 nedelja, ukoliko se sprovodila dobra ishrana ovaca, uspostavlja se ravnoteža između potreba ovce i količine unetih hranljivih materija, potrebno je sprečiti prekomerno trošenje ranije stvorenih “rezervi”. Količina koncentratnih smeša (prekrupa kukuruza, ovsa, ječma, mekinje ili repini rezanci itd.) se povećava dva puta u toku 8 nedelja nakon jagnjenja. Ovcama više odgovaraju nežnije i niske vrste trava.

U prva dva meseca kada se luči najveća količina mleka, ovce se hrane sa 4-6kg silaže (50%kukuruz + 50% leguminaze), senom (paša) oko 0,6kg i manje slame. Dnevne potrebe u paši ovaca u laktaciji mogu biti od 8 do 12kg, te im treba obezbediti površine sa najkvalitetnijom pašom.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano