Milanova vina koja greju dušu

Vlasnik vinarije Milan Spasić, vratio je u život gradsku vilu i napušten podrum vina, a pravljenje vina u početku je bio samo hobi u krugu prijatelja. „Mala butik vinarija rađena je iz mog hobija, proizvodimo vina iz sopstvenog vinograda.

„Imam dva hektara vinograda, grožđa su za visoko kvalitetna vina, Širaz je osnovni brend naše vinarije, priča nam Milan.  Nisam vinar po struci, tehnolog sam , ali hemijskog inženjerstva, rodom iz Negotina. Veći deo života proveo sam   u inostranstvu, sve dok nisam  poželeo da posadim vinograd u Srbiji. U Slankamen me  je doveo prijatelj, i tako  priča počinje“.

„Vino proizvodimo isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda gde uzgajamo Nomad Shiraz, Cabernet sauvignon i imamo i Nomad Syrah Rose, i mislim da smo jedini u Srbiji koji to vino proizvodimo. To su sve visoko kvalitetna, sortna vina bez kupaža, i vina koja su interesantna gostima.

Interesantno je da njihova vina ne odležavaju u bariku, vina odležavaju u bocama najmanje tri godine. U ovom trenutku najmlađe vino je iz 2017. godine.

U sklopu vinarije nalazi se zgrada nastala oko 1760. godine kao župni dom, dok se u podrumskom delu mogu videti ostaci turskog kupatila sazidanog 1566. godine. Kuća u Starom Slankamenu je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a boravak u ovakvom prostoru je od velikog značaja uz degustaciju kvalitetnih vina i čini Vinariju Acumincum posebno atraktivnim odredištem duž puteva vina Fruškogorskog vinogorja. Podizanje vinograda, rekonstrukcija kuće i izgradnja vinarije, kao i konzerviranje hamama i omogućavanje da bude dostupan javnosti bio je značajan investicioni poduhvat koji se odvijao u fazama. Danas izuzev nekih finalnih radova, Acumincum je u funkcionalnom stanju i otvorenih vrata dočekuje goste koji mogu da upoznaju bogatu istoriju tog prostora.

Posetiocima je omogućen obilazak vinarije uz objašnjenje tehnološkog procesa i isprobavanje vina u degustacionoj sali predviđenoj da ugosti do 25 osoba, a postoji i mogućnost organizacije izleta do vinograda udaljenih 5km.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.11.2023.

Vodimo vas na Ogledno dobro Radmilovac

23.11.2023.

Za ljubitelje vina Dan mladog portugizera

22.11.2023.

Vinariji manastira Studenica trofej za najbolje crveno vino

15.11.2023.

UTICAJ NISKIH TEMPERATURA NA VINOVU LOZU

13.11.2023.

Tradicija španskih vina

13.11.2023.

Određivanje šećera u širi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca