Lekovita i jestiva

Crvena mrtva kopriva je jednogodišnja biljka koja naraste do 30 cm visoko, ima sitnije listove, a i crveni cvetovi su sitni. Biljka cvate od marta pa sve do jeseni. Ova biljka je iz roda skrivenosemenica, a pripada porodici Usnatica (Lamiaceae), cveta crvenkastim cvetićima koji su složeni u pršljenaste cvatove koji su smešteni u pazušcima listova.

Iz porodice kopriva, a nešto manje poznata bela (Lamium album L.), crvena (Lamium purpureum L.) i pegava (Lamium maculatum L.) mrtva kopriva iz  biljne porodice usnatice.

Korenov sistem je vretenaste građe. Stablo je uspravo i zargranato, na kolencima je zadebljanlo, posuto krutim dlačicama. Maljava mrtva kopriva raste u visinu 30-40 cm. Listovi su sedeći, jajasti do jajast-lancetasti, po obodu testerasto nazubljeni i maljavi sa lica i naličja. Cvetovi su u grupama od dva do sedam. Izgledaju kao loptasti pršljenovi sa beličastom donjom usnom. Nalaze se na vrhu stabla i grana. Plod je jajastog oblika, bradavičast. Stoka ga izbegava zbog gorkog ukusa.

Jestiva je cela mlada biljka pre nego što počne cvetati, a može se pripremati na razne načine, sama ili u kombinaciji s  drugim vrstama samoniklog povrća. Sadarži dosta vitamina C i provitamina A, saponine, eterična ulja, tanin i nekoliko retkih mineralnih tvari.

Razmnožava se semenom, jestiva je biljka. Može se upotrebljavati za čorbe, variva, pite i salate.

Crvena mrtva kopriva dosta se upotrebljava za umirenje jakih proliva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Zaštita lekovitog bilja

16.07.2024.

Efikasan lek za mnoge tegobe

06.06.2024.

Uzgoj lekovitog bilja na malim površinama

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca