Sirevi i hedonizam često idu ruku pod ruku

Ne može se sa sigurnošću utvrditi trenutak u kom je sir otkriven, ali ono što znamo jeste da je u vreme vladavine i pohoda Rimskog carstva sir već uveliko bio na meniju, a pravljenje sira u to vreme postalo je “biznis” i način zarađivanja mnogih porodica tog vremena.

Od tada, najrazličitije vrste sireva proizvode se i konzumiraju širom sveta, te predstavljaju neodvojiv deo ljudske istorije i prehrane.

Mnoge zemlje su poznate po proizvodnji sira, ali na prvom mestu je Francuska.  U noj se  proizvodi najveći broj različitih sireva, a kvalitet je vrhunski, a postoji više od 1000 vrsta francuskih sireva.

Sirevi i hedonizam često idu ruku pod ruku.

Sirevi apsolutno idu uz sve – uz glavna jela, kao prilog, ili uz pršutu i vino, pa čak i kao dezert. Kada su kvalitetni i ukusni, ovi mlečni proizvodi mogu toliko da dominiraju u obroku, poput vladara iz senke. Iz tog razloga napravili smo listu beogradskih gastro shopova u kojima možete pazariti super kvalitetne sireve iz Francuske, Švajcarske, Italije i naravno Srbije (dve reči – miročki škripavac) Naravno tu su pijace, kao ultimativna mesta za kupovinu sireva, no ovaj put smo se fokusirali na malo drugačiji prodajni koncept.

Ovog vikenda, 25. i 26. februara, u Beogradu se održava   15. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje sireve i delikatese izlože  50 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, a gostuju  i sirevi Francuske, Italije i Švajcarske (Alpi).

Posetioci na izložbi mogu  da vide i probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.

Od otvaranja Tržnog centra, da do 18 h nije se moglo maltene prići ni jednom štandu. Mnogi beograđani su došli da kupe razne sireve, koji se prodaju na jednom mestu.

Nazaobilazni stand je Dućan sira Ljilje Janjić, i njena poznata mocarela.  Ovaj mladi sir idealan je za one koji se boje visokog natrijuma, ali žele da nadopune rezerve proteina. Mocarela se može dodati sendviču ili omletu, ili možete napraviti salatu. Da biste to učinili, potrebni su vam sveži paradajz, bosiljak i maslinovo ulje.

Tu su i Gazdinstvo Dragojlović je izložilo kravlji punomasni, polumasni sir, Autohtoni hercegovački proizvodi, sir, kajmak, namaz od sremuša, sirevi Farme na ktraj sela i mnogi drugi….

Uživajte i sutra!

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor