22. Dani vina u Rivici

Fruškogorski kraj poznat je po vinogradima i vinima, a Rivica je čuvena po tome što gotovo svaka kuća u selu ima podrum i u njemu vino, ako ne za prodaju, a ono za sopstvene potrebe.  To je samo potrvrda da je reč o tradiciji koja se neguje dugi niz godina. S’ toga će se i ove godine održati Dani vina, 22. po redu i to predstojećeg vikenda –  4. i 5. marta.

Reč je o manifestaciji koja ima dugu tradiciju u oblasti vinogradarstva i vinarstva jer su Rivičani pre više od dve decenije došli na ideju da naprave interno takmičenje ne bi li se utvrdilo ko u selu ima najbolje vino.

Kako za Agroportal-znanje je moć kaže Goran Eror, jedno od zaštitnih lica Radio televizije Vojvodine, novinar, poljoprivrednik i predsednik Organizacionog odbora 22. Dana vina, od tada, manifestacija se ubrzano razvijala i danas je jedan od najprepoznatljivijih festivala vina u Srbiji.

-Poslednje decenije uzorci se dostavljaju na ocenjivanje i sada kao organizatori možemo da kažemo da je ove godine poslato čak 252 uzorka vina u četiri kategorije: belo i crveno vino, roze i voćna vina. Stručna komisija sačinjena od 10 enologa i somelijera neumorno je radila, a rezultati ocenjivanja objavljeni su sa sajtu www.rivica.rs. Enolozi i somelijeri, članovi komisije, rekli su da su ove godine dostavljena vrlo dobra, gotovo odlična vina, kaže Eror.

Zlatom se okitilo 12 belih, 4 crvena vina, 7 rozea i jedno voćno vino.

Kada se govori o manifestaciji, petak, 3. mart, rezervisan je za vinare, donatore i predstavnike medija. U subotu 4. i nedelju 5. marta posetioci će biti u prilici da degustiraju vina.

-Sa ponosom možemo da kažemo da će biti 76 izlagača, što vina, što suhomesnatih proizvoda. Reč je o malim proizvođačima vezanim za seoska poljoprivredna gazdinstva koji mahom dolaze sa Fruške gore ali, ima i onih iz drugih krajeva naše zemlje, što nas organizatore posebno raduje, najavljuje Goran Eror.

On dalje kaže i da je pripremljen i veoma interesantan program. U subotu od 15 časova održaće se takimičenja u brzom ispijanju vina i pucanju bičem. Svojevremeno su čuveni pudari, čuvari vinograda, bičevima terali čvorke i druge nezvane goste iz vinograda. Neće izostati ni nadaleko čuveni sremački tamburaši. Sa kupljenom čašom dozvoljena je degustacija svih vina na štandovima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.03.2024.

Dani vina u Rivici

26.02.2024.

Dani vina u Rivici

09.03.2023.

Rivica – za ova vina nebo je granica

21.06.2021.

Biljana Petrović: Podrška razvoju vinarstva i vinogradarstva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca