Održan Sajam poljoprivrede u Bogatiću

Zahvaljujući plodnom zemljištu, blagom podneblju i vrednim ljudima u opštini Bogatić je itekako razvijena poljoprivredna proizvodnja. Upravo i iz navedenih razloga u lokalnoj samoupravi se prošle godine rodila ideja da se po prvi put organizuje sajam poljoprivrede, sa željom da to postane tradicionalna manifestacija, i uspelo se u tome.

Danas je po drugi put održan Međunarodni sajam poljoprivrede,  „Bogatić 2023“ u sportskoj hali.

Sajam je otvorio  pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević.

“Bogatić je poljoprivredna opština gde sve kreće odavde, to moramo napomenuti, oni koji znaju to znaju. Ovo su situacije kada treba da se družimo i da porazgovaramo i da nađemo i primedbe i predloge, istako je Bogićević i dodao:  Ministarstvo poljoprivrede je uvek tu da pomogne, ne samo poljoprivrednicima nego i lokalnim samoupravama. Sa opštinom Bogatić imamo odličnu saradnju, ali da oni kao opština sarađuju i sa drugim ministarstvima.   Uspeh je u tom slučaju zagarantovan, kada imamo jednu vertikalu saradnje sa svima,  uspeh ne može da izostane. Ono što je bitno ministarstvo je ovih dana, a to smo i svedoci, završava isplate svih ostalih subvencija od prošle godine. Do kraja ovog meseca će biti sve isplaćeno i krećemo u nešto novo, što možda sada nekome izgleda teško, komplikovano, ali verujte da će E-agrar koji je sada na snazi i koji zajedno sa poljoprivrednim stručnim službama u Srbiji i ostalim institucijama se sprovodi biće mnogo lakše i brže. Ono što je najbitnije poljoprivrednici neće morati da se šetaju od šaltera do šaltera. Svakome će biti omogućeno da se registruje i aplicira za meru koja mu je potrebna. Mere koje su bile na snazi prethodnih godina, biće i sada. Jedina novina je E-agrar i što će preko njega sve funkcionisati, istako je Bogićević.

U obraćanju predsednika organizacionog odbora drugog međunarodnog sajma poljoprivrede „Bogatić 2023“, koji je ujedno i zamenik predsednika opštine,  gospodin Teodor Teodorović,  je istakao da mu je posebna čast i zadovoljstvo da pozdravi sve prisutne na sajmu. Na sajmu  su bile  visoke zvanice Vlade Republike Srbije, odnosno predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, načelnik mačvanskog upravnog okruga gospodin Željko Marjanović. Takođe je pozdravio predsednike i predstavnike gradova i opština sa kojima još njihove lokalne samouprave sarađuju. Sam izbor lokacije i termina za ovako prestižnu i priznatu sajamsku aktivnost upućuje na neraskidivu vezu i povezanost poljoprivredne proizvodnje i plasmana proizvoda sa promocijom turističke promene opštine Bogatić. „Posebna je simbolika održavanja sajma u vreme koje karakteriše globalna svetska kriza, nezapamćena za savremeno doba u kojem živimo.

Stoga se značaj održavanja ovog sajma mora sagledati u više segmenata, istako je Teodorović i dodao: Jedna od njih je neposredno u stanje prehrambene i proizvodne mogućnosti naše države. Drugi aspekt se odnosi na promociju kvalitetnih prehrambenih proizvoda zdrave hrane, a i promociju poljoprivrede kao grane. Treći segment, ali ne i najmanje značajan odnosi se na uspostavljanje novih poljoprivrednih kontakata, razmene informacija i saznanja o najnovijim trendovima, kako proizvodnim tako i potrošačkim. Četvrti značajan rezultat ovog sajma jeste produbljivanje dobre saradnje privrednih subjekata sa resorbnim ministarstvom.

Opština Bogatić je u poslednjih nekoliko godina i u širim okvirima postala poznata po organizovanju mnogobrojinih manifestacija. Ipak, s obzirom na činjenicu da smo pretežno poljoprivredni kraj smatrali smo da je od nemerljivog značaja za ovo podnevlje organizovati događaj koji će dati jasan pečat našoj sveoštoj prepoznatljivosti i koji će doneti očigledne benefite.

U Bogatiću ima nešto više od 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Najzastupljenije je stočarstvo i ratarstvo, a u poslednjih pet godina sve veće interesovanje je i za bavljenje voćarstvom.

Organizatori sajma, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede,  su na štandu Poljoprivredno savetodavne stručne službe iz Šapca, omogućili poljoprivrednim proizvođačima da se registruju na e-agrar. Na štandovima sajamske manifestacije u Bogatiću bilo je dostupno mnoštvo korisnih informacija za unapređenje poljoprivrene proizvodnje, a pored toga posetioci su mogli i da degustiraju brojne proizvode iz zemlje i regiona.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.03.2024.

„Najdomaćin“ će biti jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Šapcu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca