Platforma koja će olakšati poljoprivrednicima

U skladu sa Zakonom o veterinarstvu, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu. Pri registraciji, svako gazdinstvo dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj – HID broj. Pod jednim HID brojem vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu. U slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID-ova. Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka.

U procesu uvođenja eAgrara važno je istaći da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kada su u pitanju životinje, te je iste potrebno od strane vlasnika proveriti i ažurirati u saradnji sa veterinarskim stanicama na toj teritoriji.

Shodno navedenom, potrebno je pored HID broja navesti i broj poljoprivrednog gazdinstva, te imati obeležene i u Centralnoj bazi evidentirane životinje po osnovu kojih se želi ostvariti pravo na subvencije.

OBAVEŠTENЈE

 Parametre za eID broj može se pribaviti и u prostorijama PSSS Beograd, Stojana Novakovića 2, Mladenovac.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte, i/ilii u prostorijama lokalne savetodavne službe  i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID). Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

 

eAgrar će omogućiti:

 

  • online registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG);
  • pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);
  • online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;
  • uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;
  • brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;
  • smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;
  • ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;
  • omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole.

 

 

Zakonodavni okvir za uvođenje eAgrara stvoren je izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju krajem 2021. godine. Registar i procedure vezane za RPG i odobravanje podsticaja formulisane su 2004. godine, te su mnoga tehnološka, softverska, ali i proceduralna rešenja zastarela.

Procedura je bila komplikovana zbog čega su odobravanje i isplata podsticaja kasnili. Tako je na primer za upis u RPG bilo potrebno otići na minimum 4 „šaltera“ i popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca/priloga, od čega su se brojni podaci unosili više puta.  Procenjeno je da je bilo potrebno odvojiti 4.5 sati za pripremu i podnošenje zahteva i 1320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije. Obrađivači su bili u obavezi da za svaki zahtev ručno provere svaki pojedinačni podatak upoređujući podatke iz zahteva i dokaznu dokumentaciju, koriste 3 različite aplikacije u obradi zahteva i štampaju dokumentaciju i arhiviraju veliki broj papira. Gubilo se puno vremena u dostavi papirnih zahteva i rešenja.

 

Poljoprivredni proizvođači će blagovremeno biti obavešteni o svim detaljima i narednim koracima putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – sajta i društvenih mreža.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

13.07.2024.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Bogićević otvorio 19. Smotru poljoprivrede, industrije i trgovine u Kaću

10.07.2024.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za 2024. godinu.

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca