Traktorske kabine zlatnih ruku delo

Ivan Savić iz sela Klenje kod Bogatića ima zlatne ruke. Sve što zamisli to može i da napravi sa svojih deset prstiju od lima i metala u svojoj radionici „Metal IS Klenje“. Posebno je ponosan na reparaciju starog IMT traktora koji je po godinama stariji od njega, a koji je sredio i reparirao da sija kao da je nov.

– Još kao dete uz oca sam stalno bio u radionici i naučio sam bravariju i mehaniku popravljajući traktore i kombajne. Posle završene srednje mačvanske škole upisao sam Poljoprivredni fakultet, smer agroindustrijsko inženjerstvo. To je pre sedam godina bio novi, inovativni smer koji je osmislio pokojni profesor Todor Janjić – ispričao nam je ovaj vredni mladić, pre godinu dana.

Ove godine smo ga sreli na Sajmu poljoprivrede u Bogatiću gde je imao  svoj izložbeni prostor.

“Na sajmu smo izlagali kabinu za IMT560/577 novi tip, po istim merama po kojima je radila i fabrika, samo od pojačanih materijala, mešaonu stočne hrane kapaciteta 350 kg sa mlinom za mlevenje poljoprivrednih proizvoda, kao i garnituru blatobrana za razlicite modele IMT traktora po našem prepoznatljivom kvalitetu i pojačanoj debljini lima u odnosu na originalne model, priča nam Ivan.

Pitali smo ga kako jsu  došli  na ideju da pravi kabine za traktore?

“Na ideju smo došli zbog velike potražnje tih kabina zbog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju koji zahteva da traktori poseduju zaštitni ram ili kabinu.

U periodu od tri godine, u nezgodama sa traktorima na putevima, život je izgubilo 78 osoba, dok je u istom periodu 86 osoba smrtno stradalo u šumama ili na poljima usled prevrtanja traktora. Zaštitni ramovi za traktore bez kabina nisu samo potreba, nego i zakonska obaveza i namenjeni su da zaštite vozača traktora u slučaju nezgode na putu, kao i u slučaju prevrtanja van javnih puteva.

Mešaonu stočne hrane su izlozili takođe na Sajmu  jer je Mačva prepoznatljiva po uzgoju tovnih svinja, tovnih goveda i krava muzara.  Poljoprivrednici često traže bolja i kvalitetnija rešenja za prevazilazenje problema oko pripreme hrane za iste.

Savići prave i blatobrane za različite modele traktora. Uz pomoć vrednih ruku ovog domaćina mnogi poljoprivrednici vraćaju stari sjaj dotrajalim mašinama,tako da  ponovo mogu u eksplataciju i na tehnički pregled zbog registracije.

Savići su zadovoljni i prodajom na Sajmu, prodali su jednu kabinu i dva para blatobrana. Oni apeliju da bi njihove kabine trebalo uvrstiti u Pravilnike za podsticaje, jer mnogi ne mogu da kupe nov traktor, a u obavezi su da imaju kabinu, i to bi puno značilo poljoprivrednicima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

30.01.2024.

Farma Ilić iz Klenja: Pehari govore više od reči

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca