Čaj od ove biljke pomaže kod mnogih bolesti

Vratić ima vrlo širok spektar lekovitih svojstava i pomaže kod mnogi bolesti. Najpoznatiji je kao lek za glavobolju, ili migrenu što su potvrdila brojna naučna istraživanja. Osim toga smanjuje mučninu ili povraćanje izazvano migrenoznim napadom. Vratić je poznat i kao narodni lek za smirenje jer ima blago sedativno dejstvo i umanjuje napade ankcioznosti. Čaj od ove biljke koristiti se kod problema izazvanih kamenom u bubregu ili bešici. Vratić se koristi kod gotovo svih kožnih obolenja od peruti do ispucalih ruku, čireva i osipa na koži, a pomaže i kod ujeda insekata. Kako ima snažno protivupalno veruje se da pomaže kod svih vrsta upala u organizmu od zubobolje do upale zglobova, reume i gihta, ali i kod problema sa jetrom i žuči jer podstiče proizvodnju žučnog soka. Dobar je narodni lek za bakterijske infekcije čak i upalu pluća gde se može koristiti kao dodatno sredstvo za brži i lakši oporavak pacijenata. Kako naglašava dr Džon Kristofer preparate na bazi ove biljke treba uzimati u malim i ponovljenim dozama. Ovo je posebno važno zato što veće doze mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme u venama i stomačne tegobe.

Vratić je u narodnoj medicini poznat i kao provereni lek za čišćenje organizma od parazita kao što su gliste. Od ove lekovite biljke se spravlja i takozvana infuzija od vratića koja se uzima oralno. Priprema je vrlo jednostavna.

Staviti da se kuva 500 ml destilovane vode, nakon što provri preliti 30 g iseckanog vratića, poklopiti i ostaviti da odstoji u vodi 10-15 minuta. Procediti, zasladiti medom, sipati u flašu i čuvati na tamnom, hladnom mestu. Uzimati 60 ml tri puta dnevno. Bilo koji preparat na bazi vratića koji se koristi u terapijske svrhe ne treba piti duže od 20 dana posle čega se obavezno pravi pauza od dva meseca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Zaštita lekovitog bilja

16.07.2024.

Efikasan lek za mnoge tegobe

06.06.2024.

Uzgoj lekovitog bilja na malim površinama

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca