Odličan čaj za pluća

Plučnjak-pulmonaria officinalis raste kao grm u visinu do 30 cm. Listovi imaju bele pege po sebi, i to je najveći ukras ovoj biljci. Cvetovi se razvijaju na vrhu stabljike i oni su crvenkasto-ružičaste boje. Biljka cveta od aprila do juna meseca. U medicini su veoma značajna lekovita svojstva ove biljke. Sadi se na mestima sa dovoljno svetlosti, ali izbegavati direktno sunce. Najlepše izgleda u polusenci. Ovu biljku vole pčele i leptiri.

Plućnjak je biljka koja ima razgranat rizom, čitav nadzemni deo je pokriven maljama, a visina stabljike može biti i do 30 centimetara. Bazalni listovi su zeleni, srcasti, manje ili više izduženi i zašiljeni, uvek sa zaobljenim i oštro definisanim belim ili bledo zelenim mrljama, a dugi su do 12 centimetara. Gornja površina listova ima sitne kvržice i prilično je dlakava. Prizemni listovi imaju duge drške, a na stabljikama se nalaze manji, tamno zeleni sedeći listovi. Cvetovi plućnjaka imaju pet latica koje su u početku crvene ili ružičaste, a kasnije prelaze u plavo-ljubičastu boju, promenom pH vrednosti unutar latica. Cveće sadrži boju koja pripada antocijaninima i menja boju iz crvene (kisele) u plavu (alkalnu). Period cvetanja se proteže od marta do maja, a oprašivanje vrše pčele, bumbari i leptiri. Plod plućnjaka je dlakava, sjajna, čvrsta, jajasta orašica, a seme u plodu sazreva od maja do juna. Listovima ove biljke se hrane gusenice moljca Ethmia pusiella kao i neke vrste puževa.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

List plućnjaka je bio oficinalna droga samo nekih farmakopeja u XVII i XVIII veku, kasnije je potpuno izbačen iz spiska oficinalnih droga, ali se još dugo koristio u narodnoj medicini. I danas na našem području znaju za njegovu lekovitost, koja se najviše povezuje sa izgledom lista, verujući da se slično sličnim leči. Zbog znatnog sadržaja sluzi, vrlo teško se suši. Zahvaljujući prisustvu upravo ove komponente, plućnjak se uspešno koristi kao ekspektorans. Od drugih hemijskih supstancija sa određenim farmakološkim učinkom, u plućnjaku se nalaze tanini, odgovorni za adstringentno delovanje, flavonoidne materije (kemferol, kvercetin), koji su zaslužni za diuretične efekte droge. Obzirom da je u ovoj bilj­ci prisutna silicijumova kiselina i njene soli, plućnjak se koristi kao lekovito sred­stvo protiv tuberkuloze, Međutim, ima suprotnih mišljenja, ali se prihvata da je ova biljka blago sredstvo za znojenje. Čaj pripremljen od lista plućnjaka je dobro lekovito sredstvo protiv promuklosti.

Upotreba: jednu kašiku potopiti na 300-400 ml ključale vode ostaviti da stoji 10-15 minuta. Zatim procediti i preko dana piti nekoliko puta po jednu šoljicu. Ako se pretvori u prašak, dobar je za posipanje starih rana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca