Za razvoj ženskog preduzetništava 8,5 miliona

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević održali su konferenciju za medije povodom raspisivanja Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2023. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Pod ženskim preduzetništvom podrazumeva se preduzetnica koja lično upravlja poslovanjem ili privredno društvo čiji je vlasnik žena sa najmanje 51 odsto udela i u kojem je žena odgovorno lice za poslovanje i upravljanje, upisana u APR-u. Sredstva podrške ženskom preduzetništvu Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam opredelio je kao bitnom segmentu razvoja ukupne privrede i preduzetništva u AP Vojvodini.

Za tu namenu opredeljeno je ukupno 8,5 miliona dinara, od kojih je 2,5 miliona dinara za tekuće subvencije i šest miliona za kapitalne subvencije, a sredstva se odobravaju po principu refundacije, odnosno za ono što je kupljeno, isporučeno i isplaćeno u celosti u periodu od 24. marta 2022. godine do dana zaključenja Javnog konkursa.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić ovom prilikom je istakao da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, formiran 2020. godine, te da je žensko preduzetništvo jedna od prioritetnih tema kojima se bavi.

-Sve što činimo je upravo iz razloga da ojačamo poziciju žena, da ih osamostalimo i da im pomognemo u preduzetničkim koracima. Javni poziv koji smo imali u toku prošle godine bio je iskorišćen 100 odsto, što govori u prilog činjenici da je interesovanje veliko i da je poziv bio uspešan. U studiji koju smo predstavljali u januaru ove godine potrudili smo se da sagledamo sve probleme sa kojima se žene preduzetnice susreću da bismo i ovaj javni poziv mogli da prilagodimo njihovim potrebama i da pomognemo u rešavanju problema koje imaju u svojim preduzetničkim poslovima, naveo je potpredsednik Ćurčić.

On je dodao da su sredstva u ovoj godini za tu namenu uvećana, kako bi bio obuhvaćen što veći broj onih koji mogu da konkurišu, te da su spušteni i kriterijumi, odnosno umesto dva završna računa, dovoljno je dostaviti jedan.

-Rezultat zajedničkog rada Sekretarijata i Saveta jeste uvećanje od 15 odsto budžeta u odnosu na prošlu godinu. To pokazuje našu zainteresovanost za ovu važnu temu, i koliko je Pokrajinska vlada opredeljena da žensko preduzetništvo stavi u svoj fokus. Značajno je i to da je u toku startap akademija ženskog preduzetništva ‘Osnažena, ona može sve’, koja obuhvata preko 200 preduzetnica na teritoriji AP Vojvodine, u 10 gradova. Završava se 10. aprila i svečano ćemo polaznicama uručiti uverenja o završenoj akademiji“, istakao je sekretar Ivanišević.

Sekretar je rekao da su preduzetnice i sprovođenjem aktivnosti u okviru akademije ženskog preduzetništva osnažene da razmišljaju na preduzetnički način.

Govoreći o samom konkursu, Ivanišević je dodao da je moguće konkurisati za nabavku mašina, opreme, računarske opreme, softvera, softverske licence, ili pak usluge.

Pod nabavkom mašina i opreme podrazumevaju se mašine i oprema koje su u funkciji izrade ili pripreme i dorade finalnog proizvoda ili pak pružanja usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje, odnosno pružanja usluge i operacija u domenu marketinga i trgovine. Nabavka računarske opreme obuhvata desktop ili prenosiv računar ili tablet i periferne uređaje koji su namenjeni isključivo za potrebe digitalizacije poslovanja, digitalne komunikacije, propagande i poslovanja na internetu i društvenim mrežama.

Pod nabavkom softvera, odnosno softverske licence, podrazumeva se nabavka profesionalnog, aplikativnog, softverskog paketa i alata u funkciji proizvodnog procesa i za potrebe pružanja usluga.

Sa druge strane, usluge podrazumevaju aktivnosti koje privredni subjekt nije u mogućnosti samostalno da sprovede, poput izrade veb-sajta, plana promocije, marketing i biznis plana, digitalnog marketinga i drugo.

Iznos odobrenih sredstava može biti najmanje 50.000 dinara, dok se najviši iznos utvrđuje shodno predmetu nabavke i to za mašine i opremu do 250.000 dinara, za računarsku opremu do 120.000 dinara, za nabavku softvera i za uslugu do 150.000 dinara.

Rok za podnošenje prijava je 18. april 2023. godine.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

12.03.2024.

Za održavanje tradicionalnih manifestacija 25 miliona

09.03.2024.

Pokrajina izdvaja 115 miliona dinara za ove namene

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

11.10.2023.

Za mladog poljoprivrednika nagrada milion dinara

05.10.2023.

Javni poziv za nabaku opreme, mašina i održavanje objekata

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca