Svi podsticaji na jednom mestu

Mladi poljoprivrednici u Srbiji prvi put imaju priliku da na jednom mestu, na jedinstvenoj platformi Podsticaji u poljoprivredi, izrađenoj prema njihovim interesovanjima i potrebama, nađu sve informacije o podršci koju mogu dobiti iz budžeta lokalnih samouprava. U samo par klikova, na istom mestu, mogu da se informišu i o drugim oblicima davanja i svim dostupnim izvorima finansiranja, ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou, kao i o finansijskoj pomoći iz evropskih fondova.

Platformu su pokrenuli udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj/Agronews u okviru projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“.

– Ovo je odgovor na potrebu mladih poljoprivrednika da budu pouzdano i pravovremeno informisani o javnim pozivima koje raspisuju lokalne samouprave. Kada je o podsticajima reč, na platformi se mogu naći sve informacije o podršci njihovim investicijama iz državnog budžeta, budžeta AP Vojvodine i Grada Beograda. Kao posebni izvori finansiranja izdvojeni su IPARD program i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, takozvani projekat Svetske banke – objašnjava koordinator projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“ Oliver Aleksić.

Platforma daje pregled svih lokalnih samouprava u Srbiji, a naznačeno je koje imaju programe podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, a koje ne. Zainteresovani će moći da za svaku lokalnu samoupravu pogledaju i preuzmu programe podrške za 2023. i prethodne dve godine, kao i javne pozive, konkursnu dokumentaciju, izveštaje o sprovođenju mera i izveštaje o korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Na platformi mladi poljoprivrednici mogu da se informišu i o aktivnostima, projektima i podršci i kroz fondove, kakvi su Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Fondacija Divac.

 Recimo, Fondacija Divac je prepoznala značaj poljoprivrednih stručnih škola za razvoj ruralnih sredina, a i naše aktivnosti su u velikoj meri usmerene ka osnaživanju i informisanju učenika poljoprivrednih i veterinarskih škola. Inače, uz informativni, platforma koju smo pokrenuli ima i edukativni karakter pa tako recimo, u odeljku “Baza znanja” predstavljamo primere dobre prakse sa terena i primere uspešnih investicija. Jako je važno da mladi poljoprivrednici budu edukovani, da umeju da rastumače javne pozive, da iščitaju i razumeju pravilnike, da poznaju zakonodavni okvir kada je o podsticajima u poljoprivredi reč – kaže Aleksić.

Sve u svemu, tim Mladih poljoprivrednika Srbije objavljivaće blagovremeno sve lokalne javne pozive i zainteresovani će moći vrlo lako da pronađu predloge programa, konkurse i izveštaje o sprovedenim programima poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, za gradove i opštine koje sprovode ovakve programe.

Kreatori ove jedinstvene platforme ističu da podsticaji za mlade poljoprivrednike iz budžeta, bilo lokalnog, pokrajinskog, nacionalnog ili evropskog, mogu odigrati presudnu ulogu u podršci rastu poljoprivrednog sektora i razvoju ruralnih područja. Mladi farmeri se često suočavaju sa značajnim izazovima u započinjanju i rastu poslovanja, kao što su ograničen pristup finansiranju, nedostatak znanja i iskustva i visoki troškovi pokretanja proizvodnje. Istovremeno, oni su otvoreniji za inovativne i održive poljoprivredne prakse, što je važno jer to može imati pozitivne efekte na životnu sredinu i društvo u celini. Stoga pored pružanja finansijske podrške, subvencije za mlade poljoprivrednike mogu pomoći u rešavanju širih društvenih pitanja, kao što su bezbednost hrane i održivost životne sredine.

Mladi poljoprivrednici su i te kako zainteresovani za moguće izvore finansiranja za njihove investicije i za dobijanje subvencija po hektaru, podsticaja po grlu stoke i sva druga davanja. To se može zaključiti i po broju prijava na konkurse. Najčešće se pri rangiranju prijava, odnosno podnosilaca zahteva, gleda i vreme kada se konkurisalo tako da je i u tom pogledu blagovremena informacija zlata vredna.

– Smatramo da je ova platforma veoma važna i da predstavlja alat koji će mladi redovno koristiti. Već postoji veliko interesovanje za nju. Izradili smo i aplikaciju koja se može preuzeti u ”Google Play“ prodavnici, a omogućili smo i slanje informacija o javnim pozivima i putem e-mejla i SMS poruka. Dovoljno je da poljoprivrednici izaberu tu opciju ako žele da na taj način primaju obaveštenja i da naznače u kojoj su opštini ili gradu, kako bi dobili informaciju o javnim pozivima koji se odnose na njihova mesta, čim se oni raspišu navodi Aleksić.

U sklopu projekta Mladi poljoprivrednici Srbije analizirali su budžetska davanja za poljoprivredu u šest gradova i opština u Srbiji – Kruševcu, Svilajncu, Požegi, Kraljevu, Smederevu i Požarevcu.

Uz analizu zakonodavnog i strateškog okvira na nacionalnom nivou, uradili su i pregled svih oblika podrške poljoprivednicima u tim lokalnim samoupravama. Na osnovu analiza dali su za svaku lokalnu samoupravu preporuke u pripremi mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, vodeći se time da te mere moraju da odgovaraju stvarnim potrebama poljoprivrednika. Preporuke za svih šest gradova i opština takođe su objavljene na platformi Podsticaji u poljoprivredi.

 

– Uradili smo dubinske analize, ali još važnije je to što smo na lokalnom nivou, u svim tim opštinama i gradovima okupili aktere koji, ekspertizom ili pozicijom donosioca odluka, najviše mogu doprineti u kreiranju adekvatnih agrarnih mera i dugoročnijih politika. Važno je da se među njima uspostavi dijalog, a mi smo im, kroz sveobuhvatne analize, ukazali na potrebu da se mere planiraju i da budu ispoštovane. Svakako se za mlade poljoprivrednike iz lokalnih budžeta mora izdvajati više – poručuje Aleksić.

 

Naglašava da podsticaji za mlade poljoprivrednike iz budžeta mogu biti vredna investicija u budućnost poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i u dobrobit društva i životne sredine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca