Biljana Petrović: Kako do boljih rezultata u poljoprivredi

Predstavnici konsultantske agencije „Agroterra mea“ a u  organizaciji Opštine Bogatić,  održali su danas  prezentacija „Finansijsko savetovanje u poljoprivredi“. Mačvanski poljoprivrednici  mogli su na jednom mestu da se informišu o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, i to  novim merama agrarne politike, o podsticajima,  i temama koje se odnose na  izbor pravog sektora proizvodnje, investiranja i povrata novca na investicije.

Na koji način da poljoprivrednici sagledaju profitabilnost svog poslovanja, šta su to realni inputi koji treba da uzimaju u obračun, kao i šta je to što mogu računati da su im  prihodi na mesečnom, odnosno na godišnjem nivou. Na koji način se finansiraju različite investicije. Kredite za setvu i repromaterijal treba koristiti na godinu dana, i ukoliko povećavaju obim proizvodnje da se ta proizvodnja finansira ako su u pitanju finansijske institucije na 36 meseci, a neke veće investicije na što duže rokove.

„ Radimo na edukaciji poljoprivrednika, u svim segmentima, kako da koriste povraćaj na nacinalnim merama, na IPARD-u, i  Svetskoj banci, i šta bi mogli da rade u nekom narednom periodu,  istakla je  je Biljana Petrović, iz konsultantske agencije „Agroterra mea“ iz Šapca, i dodala da je najbitnije gde vide svoje gazdinstvo i šta su planirali u narednih pet godina.

Po njenim rečima Banke se usklađuju sa potrebama klijenata, koji su to sve krediti koje mogu koristiti, i  da su najpovoljniji subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede.

Skupu je prisustvovao i Teodor Teodovorić, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Bogatić zauzima veći deo mačvanske ravnice sa kojom predstavlja jedinstvenu celinu oivičenu rekama Drinom i Savom sa juga planinom Cer.

,, Za opštinu Bogatić se sa pravom kaže da je opština na tri vode ; rekama Drini i Savi i geotermalnim vodama”.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

30.01.2024.

Farma Ilić iz Klenja: Pehari govore više od reči

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca